Política

Unió Europea

L’H2Med arribarà a Alemanya després d’un acord a quatre amb Espanya, França i Portugal

El futur corredor entre Barcelona i Marsella subministrarà hidrogen al centre d’Europa

Es calcula que la canonada estarà en funcionament el 2030 i que podrà transportar dos milions de tones d’hidrogen verd l’any

El cor­re­dor d’hidro­gen que ha d’unir Bar­ce­lona i Mar­se­lla arri­barà fins a Ale­ma­nya.

Així ho ha anun­ciat aquest diu­menge el minis­teri espa­nyol per a la Tran­sició Ecològica i el Repte Demogràfic en un comu­ni­cat coin­ci­dint amb la cimera fran­co­a­le­ma­nya que s’ha cele­brat durant la jor­nada a París, i que ha reu­nit el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, i el can­ce­ller ale­many, Olaf Scholz, així com els governs d’ambdós països.

L’acord sobre l’H2Med arriba després de les nego­ci­a­ci­ons a qua­tre ban­des entre Espa­nya, Por­tu­gal, França i Ale­ma­nya i no s’ha tan­cat fins avui diu­menge.

El govern espa­nyol al comu­ni­cat cal­cula que la cano­nada estarà en fun­ci­o­na­ment el 2030 i que podrà trans­por­tar dos mili­ons de tones d’hidro­gen verd a l’any, el 10% del con­sum de la Unió Euro­pea.

“El 2050 s’estima que el 20 % de tota l’ener­gia a Europa serà hidro­gen reno­va­ble”, afe­geix el minis­teri lide­rat per Teresa Ribera.

A l’acte de clo­enda de la cimera fran­co­a­le­ma­nya Macron també ha anun­ciat que han deci­dit allar­gar l’hidro­ducte “que gràcies a fons euro­peus uneix Por­tu­gal, Espa­nya i França, a Ale­ma­nya, que serà un soci en la infra­es­truc­tura d’aquest pro­jecte”.

Macron ha asse­nya­lat que hi ha la “volun­tat” de pro­moure l’hidro­gen verd a nivell euro­peu.

El pre­si­dent francès ha defen­sat que aquest pro­jecte és més via­ble que el Mid­Cat, el pla que defen­sa­ven ori­gi­nal­ment Espa­nya i Por­tu­gal per al trans­port de gas. “El Mid­Cat no era la bona estratègia, que era per trans­por­tar gas i que cre­uava els Piri­neus, ara és la bona estratègia, que passa pel Medi­ter­rani”, ha con­si­de­rat.

França, Espa­nya i Por­tu­gal van acor­dar en la cimera euro­me­di­terrània d’Ala­cant, el pas­sat 9 de desem­bre, la cons­trucció d’aquest hidro­ducte sub­marí entre Bar­ce­lona i Mar­se­lla.

Aquest acord per­metrà el trans­port d’hidro­gen verd per Europa en un con­text de recerca d’alter­na­ti­ves a les fonts d’ener­gia con­ta­mi­nants, en moments de cri­sis per la guerra d’Ucraïna.

El pro­jecte inclou dues infra­es­truc­tu­res trans­fron­te­re­res, una entre Celo­rico daBeira (Por­tu­gal) i Zamora, i una altra sub­ma­rina, entre Bar­ce­lona i Mar­se­lla, així com dos eixos tron­cals.

El macro­pro­jecte, que serà finançat fins al 50 % per fons euro­peus, per­metrà por­tar hidro­gen obtin­gut amb ener­gies reno­va­bles a la UE.