Política

política

Cuixart diu al Suprem que no li revisin la sentència per l’1-O i que seguirà el procés a Europa

En un escrit presentat avui a la sala segona del tribunal insisteix que la revisió no repara els drets vulnerats

Òmnium vol que un tribunal internacional condemni Espanya perquè no “persegueixi més la dissidència política”

La defensa de l’expre­si­dent d’Òmnium Cul­tu­ral Jordi Cui­xart ha adreçat aquest dimarts un escrit al Tri­bu­nal Suprem on rebutja que es revisi la sentència del judici per l’1-O, en con­si­de­rar que això “no reco­neix, ni repara, ni esta­bleix garan­ties de no repe­tició de la vul­ne­ració de drets fona­men­tals” per part de l’Estat espa­nyol cap a Cui­xart. En un escrit pre­sen­tat a la sala segona del Suprem, l’enti­tat recorda que el pro­ce­di­ment ha supo­sat una “vul­ne­ració molt greu” dels drets fona­men­tals de reunió, lli­ber­tat d’expressió i lli­ber­tat ideològica en defensa del dret a l’auto­de­ter­mi­nació patida per Cui­xart durant la presó pro­vi­si­o­nal i la poste­rior con­demna. Per això, segui­ran el procés al Tri­bu­nal Euro­peu dels Drets Humans.

L’escrit, de poc més de qua­tre pàgines, insis­teix que totes les actu­a­ci­ons de Cui­xart jut­ja­des es tro­ben empa­ra­des en l’exer­cici legítim dels seus drets civils i polítics, fent ús en alguns moments del marc que pro­por­ci­ona la deso­bediència civil, i en cap cas encai­xa­ven en la defi­nició del delicte de sedició. “Que es declari que aquests fets cons­ti­tu­ei­xen un exer­cici d’un dret fona­men­tal més enllà del debat estricte de la lega­li­tat penal és una neces­si­tat democràtica pre­sent i futura en un con­text on el propi Cui­xart insis­teix que ‘ho tor­na­rem a fer’”, diu l’escrit pre­sen­tat per Òmnium.

El pre­si­dent d’Òmnium, Xavier Antich, ha asse­gu­rat que “l’arrel del pro­blema és que l’Estat espa­nyol con­ti­nua obce­cat i es nega a reconèixer que vul­nera els drets més fona­men­tals per per­se­guir la dis­sidència política en nom de la sacro­santa uni­tat d’Espa­nya”. “Segui­rem exer­cint la deso­bediència civil; al Tri­bu­nal Suprem només ens hi adre­cem per dir que defen­sar l’auto­de­ter­mi­nació no és cap delicte i fer-li saber que no para­rem fins a acon­se­guir una con­demna de l’Estat espa­nyol al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans i el reco­nei­xe­ment, repa­ració i garan­ties de no repe­tició de tots i cadas­cun dels drets vul­ne­rats”, ha sen­ten­ciat Antich.

L’escrit recorda que totes aques­tes al·lega­ci­ons van ser igno­ra­des rei­te­ra­da­ment per la sala segona del Suprem a qui van “retreure falta de juris­dicció i impar­ci­a­li­tat”, i és aquest mateix tri­bu­nal qui haurà de resol­dre ara la revisió de la con­demna, “per­pe­tu­ant les vul­ne­ra­ci­ons invo­ca­des”. Per totes aques­tes raons, Cui­xart manté la demanda davant el TEDH amb l’objec­tiu que es reco­ne­gui i es con­demni la vul­ne­ració de drets per part de l’Estat espa­nyol i es garan­teixi la seva repa­ració i garan­ties de no repe­tició.

Com ja va dei­xar clar l’enti­tat en el seu escrit de defensa l’any 2019, ara Òmnium rei­tera: “Per coherència, per con­vicció jurídica i per con­vicció en la defensa dels drets humans, estem con­vençuts que, si no se solu­ci­ona aquesta llarga llista de greus vul­ne­ra­ci­ons i es con­demna Jordi Cui­xart, el pre­sent pro­ce­di­ment no fina­lit­zarà a Madrid sinó en una sala de justícia inter­na­ci­o­nal amb la con­demna d’Espa­nya per vul­ne­ració de drets humans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.