La UE preveu una desena ronda de sancions a Rússia pel primer aniversari de l’inici de la guerra
La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen ho ha anunciat en una compareixença amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski a Kíiv
La política alemanya ha afirmat que Moscou paga avui un “alt preu” mentre les sancions imposades per la UE “erosionen la seva economia, fent-la retrocedir una generació”
També ha assenyalat que Rússia “ha de pagar per la destrucció que està causant”
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous a Kíiv que espera que el desè paquet de sancions contra Rússia per haver envaït Ucraïna estigui llest per al proper 24 de febrer, quan es compleix el primer aniversari de l’inici de la guerra.
“Per al 24 de febrer, exactament un any després des que va començar la invasió, volem tenir el desè paquet de sancions” contra Rússia, ha dit Von der Leyen en una declaració a la premsa al costat del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíiv, on s’ha desplaçat amb 15 membres més de la Comissió Europea per abordar la cooperació amb el govern d’Ucraïna.
La política alemanya ha afirmat que Moscou paga avui un “alt preu” mentre les sancions que li ha imposat la UE “erosionen la seva economia, fent-la retrocedir una generació”.
Ha dit que el límit que han imposat al petroli rus ja li costa a Rússia uns 160 milions d’euros al dia i ha assegurat que incrementaran la pressió: “Introduirem amb els nostres socis del G7 un límit addicional al preu dels productes de petroli russos ”, ha asseverat.
Sobre el desè paquet de sancions en preparació, l’alt representant de la UE per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, ha indicat abans de viatjar avui a Kíiv a un grup de mitjans que en aquesta nova tanda de mesures restrictives s’intentarà dificultar encara més a Rússia l’accés a components tecnològics.
Es tractaria fonamentalment de tancar espais que Moscou aprofiti per aconseguir aquests components, que ja escassegen a causa de sancions anteriors i que necessita per emprar-los en equips com drons o avions de guerra.
Von der Leyen també s’ha referit a la seva al·locució al costat de Zelenski que Rússia “ha de pagar per la destrucció que està causant”.
“La reconstrucció és el gran tema general. Estem en aquesta lluita junts i reconstruirem aquest bonic país junts”, ha declarat.
Per això, juntament amb el G7, han impulsat una plataforma de coordinació de donants a què la UE vol contribuir amb 1.000 milions d’euros inicials.
A més, Von der Leyen ha apuntat que estan “explorant amb els nostres socis com utilitzar els béns públics de Rússia” congelats per les sancions “en benefici d’Ucraïna”.
També ha assenyalat que Moscou haurà de retre comptes davant dels tribunals pels “seus odiosos crims”, i en aquest sentit ha recordat que fiscals ucraïnesos i europeus ja estan treballant junts.
Von der Leyen ha anunciat en aquest context que s’obrirà a La Haia un centre internacional per “enjudiciar el crim d’agressió a Ucraïna”, que s’encarregarà de la recollida de proves i estarà integrat a l’equip de recerca conjunt ja existent que compta amb el suport dels Països Baixos i d’Eurojust.
“El responsable ha de retre comptes”, ha conclòs.
Després d’una primera reunió de Von der Leyen amb Zelenski, està previst que a continuació celebrin una trobada els comissaris que han viatjat a Kíiv amb membres del govern ucraïnès, per abordar la cooperació i els progressos d’Ucraïna en el camí a l’adhesió.
Demà divendres tindrà lloc a la capital ucraïnesa una cimera entre les dues parts, en què a més de Zelenski i Von der Leyen participarà el president del Consell Europeu, Charles Michel.
Borrell també formarà part dels representants de la UE que prolonguin la seva estada a Kíiv, mentre que s’espera que la resta dels comissaris tornin avui mateix d’Ucraïna.