Infraestructures

Una marxa lenta per reclamar la gratuïtat de la C-32 col·lapsa l’autopista entre Vilanova i Sitges

Els convocants denuncien el greuge comparatiu del territori amb la resta del país

El govern rebutja alliberar els peatges i defensa que els nous descomptes per mobilitat obligada que aplicarà al març

Mig cen­te­nar de vehi­cles han par­ti­ci­pat aquest diu­menge en una marxa lenta con­vo­cada pels prin­ci­pals agents polítics, econòmics i veïnals del Gar­raf i el Baix Penedès per recla­mar la gratuïtat de l’auto­pista C-32 per als viat­ges d’anada i tor­nada rea­lit­zats en un mateix dia.

Els par­ti­ci­pants s’han con­cen­trat a Vila­nova i la Geltrú i pocs minuts després de les cinc de la tarda la marxa ha arren­cat des de la Ronda d’Europa per fer un recor­re­gut fins a Sit­ges. Els con­vo­cants han pac­tat amb els Mos­sos d’Esqua­dra que no es rebai­xa­ren els 60 km/h en una via amb velo­ci­tat màxima de 120 km/h. Tot i això, el volum de vehi­cles par­ti­ci­pants –que han ocu­pat tots els car­rils en sen­tit nord– ha aca­bat pro­vo­cant un efecte acordió i, mica en mica, s’ha alen­tit a pro­vo­car un tap a la C-32 en sen­tit nord. Això ha fet que durant una mitja hora la car­re­tera hagi que­dat col·lap­sada, si bé no s’ha atu­rat total­ment el trànsit en cap moment.

Els Mos­sos d’Esqua­dra han encapçalat l’inici i el final de la marxa amb vehi­cles logo­ti­pats i un helicòpter del cos ha con­tro­lat la mobi­lit­zació des de l’aire.

Els impul­sors de la marxa lenta han vol­gut denun­ciar amb aquesta pro­testa que els veïns i empre­ses de la zona són els únics de Cata­lu­nya que han de pagar de manera forçada per fer ús d’una via ràpida, ja que no con­tem­plen la C-31 com alter­na­tiva, i avan­cen la intenció de dur pro­pe­ra­ment la seva pro­testa a Bar­ce­lona.

La mobi­lit­zació s’entén com una petició del ter­ri­tori per obte­nir una igual­tat en el dret a la mobi­li­tat i que això no suposi un greuge en com­pa­ració amb altres zones del país. “No som aquí per un caprici, tot­hom ho veu, no pot ser que haguem de pagar fins a 25 euros per anar i tor­nar de Bar­ce­lona, i no es tracta de pagar més o menys, es tracta de no pagar, com a la resta del país”, ha des­ta­cat Jaume Casañas, alcalde de Cunit i por­ta­veu de la pla­ta­forma Penedès Marítim en decla­ra­ci­ons reco­lli­des per l’ACN.

En aquest sen­tit, ha con­si­de­rat que el pla de boni­fi­ca­ci­ons que ha esta­blert el govern és “insu­fi­ci­ent” per als usu­a­ris de la zona. “S’ha pujat un 8% el preu del peatge i es boni­fica un 10%, això és fer-se tram­pes al soli­tari”, ha asse­nya­lat.

La pre­si­denta del Con­sell Comar­cal del Gar­raf, Mònica Gallardo, ha subrat­llat que aquesta no és una petició d’un únic sec­tor, sinó unànime. “Avui no som aquí repre­sen­tats els alcal­des del ter­ri­tori i els pre­si­dents dels dos Con­sells Comar­cals, sinó també sin­di­cats majo­ri­ta­ris, la patro­nal, la Fede­ració d’Empre­sa­ris del Gran Penedès, la uni­ver­si­tat i el con­sorci sani­tari, a més de les asso­ci­a­ci­ons de veïns”, ha des­ta­cat. “Això no va de colors polítics o de par­tits, va d’una neces­si­tat urgent del ter­ri­tori”, ha afir­mat.


El govern rebutja alli­be­rar els peat­ges
Des del govern han repli­cat que amb els nous des­comp­tes de la Gene­ra­li­tat a la C-32 els usu­a­ris amb mobi­li­tat obli­gada paguin al peatge de Vall­carca un 10,6 % menys que el 2022 i tin­guin total­ment boni­fi­cat els acces­sos de Cala­fell i Cube­lles de la Ronda Penedès.

De fet, asse­gu­ren que amb els des­comp­tes que entra­ran en vigor el pro­per 2 de març, el peatge boni­fi­cat amb el 50 % a Vall­carca (3,90 euros) serà més barat que el 2005, quan es paga­ven 4,47 euros per aixe­car la tanca.

El govern subrat­lla que aquests des­comp­tes ate­nen una dema­nada del ter­ri­tori i es van acor­dar per una­ni­mi­tat el pas­sat novem­bre a la taula de mobi­li­tat del Penedès pel con­junt d’alcal­des repre­sen­tats.

A més, asse­nyala que la con­ge­lació de tari­fes a les vies de peatge, “a més de tenir una incidència molt sig­ni­fi­ca­tiva en els pres­su­pos­tos públics, es des­vi­a­ria de les polítiques de des­car­bo­nit­zació de la mobi­li­tat i incen­tiu del trans­port públic que el govern té entre les seves pri­o­ri­tats”. En aquest sen­tit, recorda que les ATM de Cata­lu­nya han con­ge­lat les tari­fes del trans­port públic per ter­cer any con­se­cu­tiu.