Societat

Catàstrofe sísmica

Almenys 3.600 persones moren en dos potents terratrèmols a Turquia, Síria i el Kurdistan, les sacsejades més grans registrades en dècades a la zona

Els equips de rescat busquen centenars de famílies desaparegudes

El cataclisme va caure sobre un territori que no troba descans. Milions de persones van sortir ahir del llit, espantades pel moviment que va sacsejar un radi de centenars de quilòmetres. Moltes viuen en indrets prèviament afectats per la guerra i pel conflicte. El sisme, de magnitud 7,8 a l’escala Richter, va fer-se notar al voltant de les quatre del matí.

A primera hora de la tarda, quan la resposta humanitària ja estava en marxa, una rèplica de 7,5 va tornar a colpejar el territori fronterer entre el sud de Turquia i el nord de Síria. Aquella va ser només una de les cent rèpliques, la majoria de magnitud menor, que van registrar-se durant el dia i que van mantenir amb l’ai al cor la població de la regió.

Milers de persones van sortir de casa enmig de tempestes que, més tard, dificultarien les tasques de rescat. L’arribada de l’alba confirmaria l’horror causat pel pitjor terratrèmol que aquesta zona d’alt risc sísmic hagi viscut en més de vint anys.

El sacseig havia enderrocat milers d’edificis. Comptar les vides que hi han quedat atrapades no serà una tasca d’un sol dia. Al vespre, hi havia comptabilitzades almenys 3.600 víctimes mortals entre Turquia, Síria i el Kurdistan.

“Els esforços per apartar la runa continuen”, declarava el president turc, Recep Tayyip Erdogan: “Així que no podem saber fins on s’enfilarà la xifra de morts.” El terratrèmol, que va tenir l’epicentre al municipi de Kahramanmaraç, al sud-est de Turquia, va ser també devastador als municipis turcs de Gazientep, Hatay i Adana. Al cantó sirià, alguns dels municipis en situació greu són Hama, Idlib, Afrin, Latakia i Alep. El sisme també va poder-se sentir al Líban, Egipte, a l’Iraq, a Xipre o a Kuwait.

Desbordats

Les organitzacions que treballen en la resposta humanitària admeten que l’exigència de la situació supera les seves capacitats. És el cas dels Cascos Blancs sirians: “És una catàstrofe que arriba a un territori en condicions catastròfiques, el poble sirià està al límit”, reconeixien ahir a través d’un comunicat: “Treballem de forma incansable per arribar als que estan atrapats sota la runa.” El grup alerta que encara hi ha “centenars de famílies desaparegudes”.

El món s’ha mobilitzat. “He ordenat seguir la situació en coordinació amb les autoritats turques per proveir tota l’assistència que calgui”, va oferir el president dels EUA, Joe Biden. Suècia, que exerceix la presidència semestral de la UE, s’hi va sumar en nom del club europeu.

Tot i que bona part del suport humanitari va dirigit a Turquia, Rússia va anunciar assistència directa al seu aliat sirià. Vladímir Putin va lamentar les morts a Turquia i a Síria, cosa que no va agradar a alguns sirians, després que el mateix Putin hagi bombardejat durant anys algunes de les zones del país afectades pel sisme.

Regió d’alt risc

“Aquesta és una zona molt propensa als sismes”, diu a El Punt Avui el geòleg Josep Sanjuan, amb anys d’experiència a la regió: “L’escorça de la Terra està fragmentada en plaques tectòniques que es mouen a diferent velocitat, i aquell territori és el punt on es troben la placa aràbiga, l’africana i l’eurasiàtica.” El fregament d’aquestes plaques, explica, fa que a la regió s’hi produeixin sacsejades de gran magnitud cada poques dècades. “És una zona d’alt risc sísmic”, conclou Sanjuan: “És un lloc on hi ha terratrèmols, on n’hi ha hagut i on sempre n’hi haurà.”

La Generalitat ofereix ajuda humanitària

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va anunciar ahir que la Generalitat està en disposició d’oferir “tota l’ajuda humanitària” als territoris afectats pel terratrèmol. La consellera va explicar, en una compareixença al Parlament, que s’han obert contactes amb els consolats afectats i amb “entitats de cooperació que estan actuant a la zona” per saber si hi ha “comunitat catalana” afectada. No consta que el terratrèmol hagi tingut rèpliques a Catalunya, però sí que s’ha registrat a la xarxa sísmica del país, segons ha reflectit el sismògraf de la Val d’Aran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.