Gran angular

Convertir en zero emissions

La conversió de vehicles de combustió tèrmica en vehicles elèctrics, d’hidrogen o gas vol guanyar pes en els propers anys

El sector demana subvencions per poder impulsar el ‘retrofit’

L’auto­moció i la mobi­li­tat tran­si­ten cap a noves rea­li­tats, amb la pers­pec­tiva que el 2050 el motor tèrmic ha de ser defi­ni­ti­va­ment aban­do­nat, i entre aques­tes rea­li­tats hi podria tenir el seu lloc el retro­fit, la tècnica de con­versió d’un vehi­cle de com­bustió en un de zero emis­si­ons de CO2, de gas, elèctric o d’hidro­gen.

Es tracta d’una opor­tu­ni­tat per a la nos­tra indústria de l’auto­moció, com vol remar­car l’Asso­ci­ació d’Empre­ses de Mobi­li­tat, Entorn Sos­te­ni­ble i Smart (AEMES Smart). La seva direc­tora, Neus Olea, creu que “hi ha un espai per al retro­fit a Cata­lu­nya, però que per a això cal una política indus­trial específica: fer la con­versió d’un vehi­cle de com­bustió pot cos­tar 15.000 euros, però cau a la mei­tat si es fa a escala indus­trial”. Al seu parer, sim­ple­ment cal fer un estudi d’oferta i demanda, en què aquesta, per exem­ple, pot pro­ce­dir d’empre­ses que tenen la neces­si­tat de can­viar els vehi­cles de les seves flo­tes per dei­xar d’eme­tre emis­si­ons. En aquest sen­tit, “el retro­fit pot ser espe­ci­al­ment interes­sant en el seg­ment dels vehi­cles pesants, auto­bu­sos o cami­ons, perquè ja costa molt com­prar un vehi­cle d’aquests nou de com­bustió.”

Hi ha exem­ples d’estats com Ale­ma­nya, França i Itàlia en què aquesta con­versió cap al motor net ja mereix un impuls: “Ale­ma­nya, que atorga fins a un 80% de sub­venció del cost de la con­versió, fa una aposta deci­dida, sense que els potents fabri­cants locals se sen­tin per­ju­di­cats, ja que ente­nen que això és tre­ba­llar per a la des­car­bo­nit­zació.” El retro­fit també pot ser la via perquè la indústria auxi­liar del sec­tor, “que no es troba pre­ci­sa­ment en un moment fàcil”, tin­gui una clara raó de ser, com és el cas dels tallers de mecànica, que ja fa temps que adap­ten kits de con­versió a cot­xes de com­bustió. El mateix Depar­ta­ment d’Indústria pre­veu en les seves pros­pec­ti­ves que el negoci de la con­versió expe­ri­menti un crei­xe­ment sos­tin­gut del 7% fins al 2030.

Tan­ma­teix, hi ha la qüestió espi­nosa dels papers. L’homo­lo­gació del vehi­cle con­ver­tit, en estats com l’espa­nyol, “és molt com­pli­cada, ja que cada peça s’ha d’homo­lo­gar per sepa­rat, i tot seguit el vehi­cle com­plet”. Les empre­ses tro­ben a fal­tar una regu­lació específica, així com una legis­lació comuna a la UE, que no sem­bla que hi esti­gui gaire pre­dis­po­sada, per no topar amb la indústria auto­mo­bilística.

L’engi­nye­ria EVARM, de Sant Boi de Llo­bre­gat, fa vuit anys que fa con­ver­si­ons a gas, i ara s’ha embar­cat en un pla d’indus­tri­a­lit­zació per a vehi­cles d’hidro­gen. El seu direc­tor, Xavier Ribas, explica: “Ens volem enfo­car a flo­tes pro­fes­si­o­nals d’empre­ses de ser­veis de sane­ja­ment o neteja als car­rers.” L’ambició de l’empresa ha pro­vo­cat que hagi evo­lu­ci­o­nat del retro­fit a pro­po­sar-se que “al mer­cat es dis­posi de vehi­cles amb hidro­gen” i per això volen ser els pri­mers “a pro­por­ci­o­nar un pro­ducte fet”. Amb el suport d’ACCIÓ, desen­vo­lu­pen una fur­go­neta amb pila d’hidro­gen. Ribas creu que les sub­ven­ci­ons podrien aju­dar molt a donar una empenta a la con­versió, si tenen un cert pes: “Ara et donen 18.000 euros per un vehi­cle que en cos­tarà 500.000.” Al seu parer, seria interes­sant ori­en­tar els fons euro­peus del Next Gene­ra­tion a l’hidro­gen.

QEV Tech­no­lo­gies, que aquests dies es tras­llada a la planta que Nis­san va ocu­par a la Zona Franca, té una fama ben gua­nyada en la com­pe­tició de superes­por­tius elèctrics, alhora que desen­vo­lupa una pla­ta­forma híbrida (elèctric i hidro­gen) per a car­ros­sers d’auto­bu­sos de 12 metres, amb un enfo­ca­ment modu­lar segons la potència que demani el vehi­cle. En diver­sos països asiàtics, l’engi­nye­ria tindrà aviat cir­cu­lant fins a un cen­te­nar de vehi­cles d’aquesta mena. També desen­vo­lupa un kit d’hidro­gen per elec­tri­fi­car vehi­cles que si bé es poden comer­ci­a­lit­zar a Àsia, a la UE encara no se’ls ha ator­gat l’homo­lo­gació per­ti­nent. L’empresa segueix el prin­cipi que “el retro­fit està con­ce­but per fer una ope­ració ben deter­mi­nada, com la d’una for­mi­go­nera o la d’una grua, i no exce­dir d’un cert con­sum, per tal que sigui ren­di­ble”, com diu Emi­lio García, cap de la divisió Bus & Char­ging, que afe­giex: “En hidro­gen, la UE no ha de per­me­tre que passi com amb el vehi­cle elèctric, en què Àsia ens ha pas­sat al davant. És una aposta que cal fer, i Cata­lu­nya té prou empre­ses amb conei­xe­ment per pro­duir vehi­cles d’hidro­gen.”

Com triar entre hidrogen i elèctric

A l’hora de triar entre fer una conversió a hidrogen o a elèctric, cal tenir en compte alguns aspectes. “Ara mateix, la conversió a hidrogen surt més cara, però un vehicle d’hidrogen té més autonomia, així que aquesta solució pot ser la més recomanable per recórrer distàncies llargues, mentre que l’elèctric és una opció millor per a distàncies curtes.” En un vehicle de mercaderies, no és un aspecte menor la capacitat de càrrega a què s’ha de renunciar si s’opta per una solució o una altra: en un camió, si una adequació a motor elèctric pot suposar perdre 4 tones, en el cas de l’hidrogen aquest handicap es redueix a només 2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.