Política

cimera de l'osce a viena

Rússia sent l’aïllament internacional a la reunió de l’OSCE, en l’aniversari de l’atac a Ucraïna

Algunes delegacions critiquen que els delegats russos hagin pogut assistir a la reunió tot i les sancions

Rússia ha estat sot­mesa aquest dijous a un trac­ta­ment d’aïlla­ment, boi­cot i acu­sa­ci­ons de crims de guerra per la seva invasió d’Ucraïna durant la reunió que l’OSCE ha ini­ciat avui a Viena, just en la ves­pra del pri­mer ani­ver­sari de la invasió.

La presència de sis dele­gats rus­sos sot­me­sos a san­ci­ons per part de la Unió Euro­pea i dels Estats Units està mar­cant la reunió d’hivern de l’Assem­blea Par­la­mentària de l’Orga­nit­zació per a la Segu­re­tat i la Coo­pe­ració a Europa (OSCE), en la qual par­ti­ci­pen 250 repre­sen­tants de 52 dels 57 països mem­bres.

Àustria, com a país seu de l’OSCE, estava obli­gada a con­ce­dir visats perquè els par­la­men­ta­ris rus­sos viat­ges­sin a Viena, mal­grat que diver­sos Estats havien sol·lici­tat que no se’ls per­metés par­ti­ci­par. “Els sis rus­sos (san­ci­o­nats) no són aquí per a dia­lo­gar sinó per a fer pro­pa­ganda”, havia dit als peri­o­dis­tes Ben Car­din, el cap de la dele­gació esta­tu­ni­denca.

Entre ells es comp­ten el vice­pre­si­dent de la Duma russa, Piotr Tols­toi, que va dir que calia bom­bar­de­jar Ucraïna fins a fer-la retro­ce­dir al segle XVIII, i Leo­nid Slutsky, que va recla­mar la imme­di­ata exe­cució dels pre­so­ners de guerra ucraïnesos en Mariúpol.

Ucraïna ha deci­dit no par­ti­ci­par en cap reunió en la qual fos­sin pre­sents els rus­sos, però la dele­gació eslo­vaca ha lle­git durant la sessió un mis­satge en el seu nom. “És abso­lu­ta­ment menys­pre­a­ble la presència de per­so­nes que han dema­nat públi­ca­ment l’exter­mini físic dels ucraïnesos en una orga­nit­zació que se suposa pro­mou la pau, la segu­re­tat i la coo­pe­ració a Europa”, es va indi­car en aquest mis­satge.

La pre­si­denta de l’Assem­blea Par­la­mentària de l’OSCE, Mar­ga­reta Ceder­felt, ha insis­tit avui no sols que les nor­mes inter­nes pro­hi­bei­xen vetar la par­ti­ci­pació russa, sinó que els dele­gats rus­sos han d’escol­tar els crims dels quals s’acusa Rússia. “Es merei­xen ser aquí, escol­tar quan par­la­men­ta­ris de tots els països els diuen que fan cos­tat a Ucraïna i que Rússia haurà de ren­dir comp­tes”, ha afir­mat avui durant una roda de premsa.

En una sala plena de ban­de­res ucraïneses, amb dot­ze­nes de dele­gats por­tant llaços amb els seus colors i fins i tot amb Ceder­felt ves­tint de blau i groc, la sessió ha començat amb un minut de silenci per les vícti­mes de la guerra a Ucraïna i dels recents ter­ratrèmols a Tur­quia.

La pre­si­denta de l’Assem­blea Par­la­mentària ha insis­tit que aquesta unió i la con­demna a Rússia és el prin­ci­pal mis­satge d’aquesta reunió i que, mal­grat que els dele­gats ucraïnesos no par­ti­ci­pen, sí que estan tenint reu­ni­ons amb nom­bro­sos països que li estan mos­trant la seva soli­da­ri­tat.

L’aïlla­ment de Rússia va que­dar de mani­fest quan un dels seus dele­gats va pren­dre la paraula i nom­bro­sos repre­sen­tants d’altres països van aban­do­nar la sala en senyal de pro­testa, men­tre altres des­ple­ga­ven ban­de­res ucraïneses.

Als afo­res de l’edi­fici, diver­ses dot­ze­nes de mani­fes­tants por­ta­ven pan­car­tes acu­sant Rússia de ser un Estat ter­ro­rista i denun­ci­ant que es per­metés la presència dels seus repre­sen­tants en la reunió.

Durant la reunió de Viena es debatrà la pos­si­bi­li­tat d’un meca­nisme que per­meti sus­pen­dre alguns drets de països de l’OSCE que hagin vio­lat la sobi­ra­nia o la inte­gri­tat d’un altre estat mem­bre, així com els prin­ci­pis de l’orga­nit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.