conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Rússia vol que l’ONU aprovi una investigació sobre el Nord Stream aquest mes
Un treball de diferents mitjans alemanys apunten a Ucraïna com a responsable dels atemptats
Rússia ha assegurat aquest dimarts que buscarà que al llarg d’aquest mes el Consell de Seguretat de l’ONU voti una proposta per a posar en marxa una recerca internacional sobre el sabotatge dels gasoductes Nord Stream 1 i 2 que va tenir lloc el setembre passat.
La delegació russa havia fet circular prèviament un esborrany de resolució amb aquesta fi i avui dimarts ha reaccionat a la publicació en The New York Times d’una informació segons la qual noves dades d’intel·ligència analitzades per funcionaris estatunidencs apunten al fet que l’acció va ser duta a terme per un grup proucraïnès.
“Això demostra que fem el correcte en pressionar per una resolució del Consell de Seguretat de l’ONU per a llançar una investigació internacional sobre el sabotatge de Nord Stream liderada pel secretari general de l’ONU”, va dir a través de Twitter l’ambaixador adjunt rus, Dmitry Polyanskiy.
El diplomàtic ha apuntat que els països del Consell ja han mantingut tres rondes de consultes a escala d’experts sobre l’esborrany de resolució i ha assegurat que el vot “definitivament” tindrà lloc per a abans del final de març.
En el moment del sabotatge, Moscou va acusar països “anglosaxons” d’estar darrere, al·ludint a l’oposició al projecte que durant anys ha mantingut Washington –perquè suposadament genera dependència europea del gas rus–, mentre alguns països occidentals han apuntat en la direcció contrària.
Els atacs contra els gasoductes, que no es trobaven en servei, van causar dues fuites en cadascun d’ells, dues en la zona danesa i dues en la sueca, totes en aigües internacionals.
Segons els funcionaris estatunidencs citats per The New York Times, no hi ha proves que el president Volodímir Zelenski o els seus més pròxims col·laboradors hagin estat involucrats en l’operació.
També avui s’ha conegut el resultat d’una investigació conjunta de diversos mitjans alemanys que afirma que les perquisicions de les autoritats del país sobre l’atac han trobat petjades que condueixen a Ucraïna.
Els investigadors alemanys han aconseguit reconstruir com es va realitzar la voladura i han identificat una embarcació suposadament emprada en l’operació, llogada per una empresa amb seu a Polònia propietat de dos ciutadans ucraïnesos, d’acord amb aquests mitjans, entre els quals es troba la cadena pública “ARD”.
La col·locació dels explosius va ser portada a cap per un equip de sis persones, format per un capità, dos bussos, dos assistents de busseig i una doctora, les nacionalitats de la qual no han estat esclarides, perquè van usar passaports falsos per a llogar l’embarcació, segons aquesta versió.
Fonts dels serveis de seguretat de diversos països europeus consultades per aquests mitjans alemanys, poc després de l’atemptat, al setembre, van determinar que un servei secret occidental ja va informar països aliats que el responsable de la destrucció era “un comando ucraïnès”.
Més tard van aparèixer altres indicis en aquest sentit, encara que de moment no hi ha proves sobre l’autoria intel·lectual o sobre qui va ordenar la destrucció dels gasoductes, va assenyalar la recerca dels mitjans alemanys.