Societat

Un 22% de les dones que van tenir cites a Tinder van ser violades

Alarmants percentatges de dones usuàries de Tinder denuncien violències sexuals

Un 21,7% de les dones que van tenir cites amb homes a través de l’aplicació Tinder van ser violades. Aquesta és l’esgarrifosa conclusió d’una enquesta de la Federación Mujeres Jóvenes. Amb una mostra de 963 dones joves heterosexuals usuàries de Tinder d’entre 18 i 35 anys, es pot afirmar que 208 dones de l’estudi van ser violades amb violència física, que és com la pregunta ho formula. A més, un 57,6% de les dones es van sentir pressionades a tenir sexe en alguna de les trobades. Però la pressió també s’exerceix per acabar portant a terme pràctiques extremes de dominació: un 38,9% de les dones ho ha patit.

Una dada sorprenent és que si bé un alarmant 21,7% van ser forçades amb violència a tenir relacions íntimes, només un 11,5% havia afirmat patir violència sexual. Segons els autors de l’estudi, la diferència de 10 punts es deu a la reticència de les dones a anomenar violència sexual quan han accedit prèviament a anar a un lloc privat. En canvi, quan se’ls pregunta per l’acció concreta de ser forçades amb violència les dades gairebé es dupliquen i són més fidedignes. El cert és que van ser violades.

Però el repertori de violència és molt divers. Per exemple, un 20% de les dones van ser drogades o emborratxades per abusar d’elles. I un 57% denuncien que les van animar a beure per intimar en acabat.

Segons la recerca, finançada pel ministeri d’Igualtat, la violència està molt estesa en aquesta xarxa. En concret, el 27,7% de dones van tenir relacions amb homes que van ser violents durant el sexe, ofegant-les, colpejant-les o insultant-les sense haver-ho acordat en cap moment. I un 28% va continuar rebent una pràctica per la qual la dona havia demanat que parés pel dolor que sentia. A més, en aquests comportaments violents s’hi sumen la cosificació extrema i la manca de respecte amb violació de la intimitat. Sense anar més lluny, un 27,4% de les dones van enxampar l’home intentant gravar-les o fent-les fotos sense el seu consentiment. I un 27,7% van ser penetrades sense preservatiu quan no havien consentit al respecte.

Precisament, l’estudi pretén endinsar-se en la crua realitat de la proliferació del masclisme i la violència en aquests espais segellats per una major facilitat d’anonimat, en què les cites són entre desconeguts. “En les xarxes de cites es reprodueix el continu de violències masclistes dels entorns físics que s’adapta i fins i tot s’amplifica en l’esfera virtual gràcies a les seves especificacions d’immediatesa i anonimat”, sosté l’estudi.

Violència i por

La inseguretat i la por no només són percepcions, sinó realitats justificades si es tenen presents l’alt nombre d’agressions sexuals. Les aplicacions com Tinder generen inseguretat en les dones: un 61,1% de les enquestades considera que les cites en l’aplicació tenen “més risc a l’hora de patir violències” en tractar-se de persones desconegudes.

Aquestes dades reflecteixen la realitat de violència sexual contra les dones en aquesta mena d’aplicacions i en la societat. A més, estem en un context en què proliferen violacions protagonitzades per menors d’edat i el degoteig provocat per homes adults, com ara la manada de Castelldefels.

L’aplicació de cites amoroses Tinder és de les més conegudes en la societat i té més de 75 milions d’usuaris arreu del món, tal com n’informa l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.