Política

CONFLICTE BÈL·Lic A L’EST D’EUROPA

L’ONU té prou evidències de crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna

En un informe fet públic avui, l’organització internacional afirma que les tropes russes han comès també crims contra la humanitat

Segons les indagacions, la invasió i els atacs russos poden constituir un acte d’agressió, que pot ser investigat i pel qual es pot obrir causa al Tribunal Penal Internacional (TPI)

Una comissió inter­na­ci­o­nal de l’ONU que inves­tiga els crims come­sos a la guerra a Ucraïna ha fer públic avui que té prou evidències per asse­nya­lar que les auto­ri­tats rus­ses han comès crims de guerra, inclo­ent-hi violència sexual i depor­tació de nens, i no només a diver­ses regi­ons ucraïneses sinó també de la pròpia Rússia. A més, l’orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal afirma que les for­ces rus­ses han comès també crims con­tra la huma­ni­tat en l’onada d’atacs ini­ci­ada l’octu­bre del 2022 con­tra infra­es­truc­tu­res energètiques, com també ho han fet els res­pon­sa­bles polítics en vali­dar l’ús de la tor­tura: “La comissió ha conclòs que les for­ces arma­des de Rússia han per­pe­trat atacs amb armes explo­si­ves en àrees pobla­des amb apa­rent menys­preu del pati­ment i dany als civils”, afirma l’informe, que s’expo­sarà la set­mana que ve al Con­sell de Drets Humans de l’ONU i que s’ha pre­sen­tat avui a la premsa.

Segons el docu­ment, a mida que les for­ces rus­ses avançaven al ter­ri­tori ucraïnès, els assas­si­nats de civils que no tenien res a veure amb les hos­ti­li­tats es van anar mul­ti­pli­cant, així com la seva detenció i con­fi­na­ment en ins­tal·laci­ons aixe­ca­des amb aquesta fina­li­tat tant a la Ucraïna ocu­pada com a Rússia. En aquests llocs, els mal­trac­ta­ments es con­ver­tien ràpida­ment en tor­tu­res per motius tan sim­ples com “par­lar ucraïnès” o “no recor­dar la lle­tra l’himne rus”, men­tre que fora les batu­des dels sol­dats rus­sos en domi­ci­lis pri­vats dona­ven lloc a violència sexual o a l’amenaça de fer-la ser­vir con­tra dones i homes.

Res­pecte els nens depor­tats a ter­ri­tori rus, els tes­ti­mo­nis entre­vis­tats per la comissió han asse­nya­lat que els més petits poden haver per­dut defi­ni­ti­va­ment con­tacte amb les famílies.

Per altra banda, les inda­ga­ci­ons de la comissió també han permès esta­blir que la invasió i els atacs rus­sos con­tra Ucraïna poden cons­ti­tuir un acte d’agressió, que pot ser inves­ti­gat i pel qual es pot obrir causa al Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal (TPI).

Durant la seva inves­ti­gació. Els inte­grants del grup de l’ONU han viat­jat vuit vega­des a Ucraïna, han visi­tat 56 ciu­tats i han entre­vis­tat prop de 600 per­so­nes, a més de visi­tar llocs des­truïts, cen­tres de detenció i tor­tura i ser tes­ti­mo­nis de les res­tes d’armes i explo­sius que han que­dat dis­se­mi­nats.

La comissió també ha inves­ti­gat les vio­la­ci­ons dels drets humans i els exces­sos come­sos per les for­ces ucraïneses i han tro­bat “un petit nom­bre de vio­la­ci­ons”, en con­cret dos inci­dents en què sol­dats rus­sos van ser ferits, tor­tu­rats o es va dis­pa­rar con­tra ells, fets que qua­li­fica de crims de guerra.

Pel que fa a les entre­vis­tes, la con­clusió dels mem­bres de la comissió és que l’anhel més gran de la població ucraïnesa, i con­cre­ta­ment de les vícti­mes d’atro­ci­tats, és que es faci justícia i es porti els res­pon­sa­bles, inclo­sos els intel·lec­tu­als, als tri­bu­nal, ja siguin naci­o­nals o inter­na­ci­o­nals. “El que es demana és un enfo­ca­ment de ren­dició de comp­tes que inclo­gui tant la res­pon­sa­bi­li­tat penal com el dret de les vícti­mes a la veri­tat, la repa­ració i la no repe­tició”, asse­nyala l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.