Economia

L’IPC es modera a la UE però l’escalada dels aliments no s’atura

La inflació baixa al febrer una dècima, fins al 9,9%

Tot i que els preus continua en nivells molt alts, sobretot el dels aliments, la inflació continua baixant al conjunt de d’Europa. Ho fa, però, a comptagotes, de forma massa lenta per a la butxaca dels consumidors. Segons les dades oficials que s’acaben de fer públiques, l’IPC s’ha reduït una dècima tant a l’eurozona com al total de la Unió Europea, fins al 8,5 i el 9,9%, respectivament. Les dades, facilitades per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat i recollides per Efe, corresponen al febrer i es comparen amb el mes anterior. Si fins ara era l’energia l’apartat més inflacionista, ara ho és la cistella formada per aliments frescos, alcohol i tabac, que s’enfila un 15%, nou dècimes més que al gener. L’energia també s’anota alces però una mica inferiors, de gairebé el 14%, cinc punts menys.

La inflació, el gran mal de cap de l’economia avui en dia, encadena quatre mesos de descensos després d’arribar a l’octubre al seu nivell més alt, del 10,6% a la zona euro i de l’11,5% a l’Europa dels Vint-i-set. Malgrat tot, els preus continuen molt alts i és per això, per intentar frenar l’escalada, que el Banc Central Europeu va aprovar ahir una nova pujada dels tipus d’interès, de mig punt, tot i les actuals turbulència bancàries.

El preu dels aliments frescos és el que més preocupa, per la forta alça i pel seu impacte en la dieta i la butxaca dels consumidors. Al febrer, els aliments processats, alcohol i tabac es van encarir un 15,4% (quatre dècimes més que al gener), seguit de prop pels aliments frescos (14%, 2,6 punts més). Segons l’Eurostat, l’Estat espanyol és el tercer soci de la UE amb la inflació més baixa (6%), només per darrera de Luxemburg (4,8%) i Bèlgica (5,4 %). Entre els països de la UE, quinze van veure reduïda la taxa d’inflació, en deu va augmentar i es va mantenir estable en dos més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.