conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Ucraïna recorda la massacre de Butxa un any després i demana un càstig per a Rússia
Rússia continua sense fer-se responsable dels fets en el seu primer aniversari
Ucraïna ha recordat aquest divendres la massacre russa a Butxa un any després de l’alliberament d’aquesta localitat al nord de Kíiv, i exigeix un càstig per a Rússia, que es nega a reconèixer la seva responsabilitat en els fets mentre manté la pressió sobre les forces ucraïneses en l’est del país.
“Quan alliberem Butxa vam veure que el diable havia arribat a la terra. La terrible veritat sobre el que va succeir en els territoris temporalment ocupats va ser revelada al món”, ha declarat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un vídeo publicat en Telegram en commemoració de l’aniversari de la retirada russa d’aquesta localitat.
“Mai oblidarem a les víctimes d’aquesta guerra i portarem a tots els assassins russos davant la justícia”, ha afegit el mandatari, que ha denunciat que durant els 33 dies d’ocupació russa en Butxa van morir “més de 1.400 persones, incloent-hi 37 nens”.
Zelenski, qui va atorgar aquest divendres el títol de “Ciutat Heroi” a Butxa, ha recordat que “més de 175 persones van ser trobades en fosses comunes i cambres de tortura”, en assenyalar que la localitat es va convertir en “un símbol de les atrocitats de l’exèrcit ocupant”.
Els primers ministres d’Eslovàquia, Eduard Heger, Eslovènia, Robert Golob, i Croàcia, Andrej Plenkovic, han viatjat avui a Ucraïna per a mostrar el seu suport davant l’agressió russa i commemorar l’aniversari de la massacre.
Al costat de la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, que també ha arribat a Kíiv, els caps de govern han participat en una conferència per a denunciar els crims de guerra russos i després han dipositat veles vermelles en el memorial dedicat a les víctimes.
Rússia vol una investigació independent
No obstant això, la portaveu d’Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha recalcat aquest dijous que Rússia nega categòricament la seva responsabilitat en aquestes morts i ha reiterat la petició de Moscou a les Nacions Unides, a les quals ha demanat un llistat complet de les víctimes a fi de promoure una “investigació independent” dels fets. “Vull recordar que la nostra petició al secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, continua vigent, i no hem rebut cap resposta fins ara”, ha indicat.
Segons Zakhàrova, l’ONU va respondre Rússia que aquests llistats estan en internet, davant la qual cosa Moscou va insistir en el seu desig d’accedir a les llistes oficials.
Sense novetats al front
Mentrestant, continuen els combats en l’est d’Ucraïna, amb totes les mirades posades a la ciutat de Bakhmut, on tenen lloc els enfrontaments més cruents de la campanya ucraïnesa.
L’estatunidenc Institut d’Estudis de la Guerra ha constatat que el grup de mercenaris russos Wagner, punta de llança de l’ofensiva russa en aquesta urbs “va aconseguir avanços marginals”.
Per la seva banda, el cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha reconegut avui que l’Exèrcit ucraïnès planta cara a les forces russes, que es veuen obligades a prendre la ciutat pràcticament casa a casa. “L’Exèrcit ucraïnès no fuig a cap lloc”, ha afirmat, en constatar que els militars ucraïnesos “lliuren una batalla sagnant i defensen Artemivsk (nom rus de Bakhmut) a un preu de pèrdues molt greus”.
En aquest context, el president de la veïna Bielorússia, Alexandr Lukashenko, ha advocat avui per un alto el foc immediat i l’inici de negociacions de pau sense condicions prèvies.