Política

guerra a ucraïna

Ucraïna està preparada per tornar a exportar electricitat

Fracàs de la campanya russa per destruir el sistema energètic ucraïnès

Rússia ha fracassat en l’intent de destruir la infraestructura elèctrica d’Ucraïna. Per primera vegada en mig any, Kíiv torna a estar preparada per exportar electricitat. Segons informa la cadena pública britànica BBC, el ministre ucraïnès d’Energia, Herman Halushchenko, ha signat aquest dissabte una ordre executiva autoritzant les exportacions, tot i que els clients locals continuen sent la prioritat. El ministre ha dit que el sistema elèctric d’Ucraïna ja fa dos mesos que porta produint excedents. “El pitjor de l’hivern ja ha passat”, ha afirmat Halushchenko, en declaracions recollides per la BBC.

Tot i l’optimisme, la companyia estatal ucraïnesa d’energia Ukrenergo, ha assenyalat que mai es poden descartar nous atacs russos a infraestructures elèctriques del país i ha indicat també que des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022, almenys 1.200 míssils o drons russos han impactat contra la xarxa elèctrica ucraïnesa.

D’altra banda, quan la invasió russa d’Ucraïna compleix aquest dissabte 409 dies, les tropes russes continuen avançant a Bakhmut, epicentre de la guerra en els darrers tres mesos, i Ucraïna assegura haver repel·lit més de trenta atacs a l’estratègica ciutat.

D’altra banda, les forces ucraïneses estan treballant per reforçar les línies i posicions defensives a la frontera amb Bielorússia, segons informa el diari britànic The Guardian, que cita fonts del Ministeri de Defensa ucraïnès.

Comiat amb honors militars al blocaire pro-Putin, mort en un atemptat a Sant Petersburg

Centenars de persones van apropar-se aquest dissabte al cementiri de Troyekurovo de Moscou per donar el seu últim adeu a Vladlen Tatarsky, el conegut bloguer pro-Putin mort el 2 d’abril passat en un atemptat a Sant Petersburg, informa l’agència Efe. Entre els assistents al funeral, diu a Efe, hi havia Ievgueni Prigozhin, el líder dels mercenaris del Grup Wagner, que lluiten al costat de les tropes del president rus, Vladímir Putin, en la guerra a Ucraïna. També ha assistit a la cerimònia fúnebre, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia, Leonid Slutski. El conegut bloguer ha estat acomiadat amb honors militars. Explica Efe que segons les imatges difoses a les xarxes, durant el funeral el fèretre de Tatarski ha estat custodiat per una guàrdia d’honor de cinc militars. Un cop les restes del bloguer han estat enterrades mentre una orquestra tocava música patriòtica, afegeix l’agència, s’han disparat salves d’honor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.