Societat

El Sindicat de Llogaters diu que la regulació pactada “és una farsa”

Critica l’acord, que diu que servirà per apujar preus i manté una manifestació per demà dissabte a Sitges

Les immobiliàries alerten que “generarà una major inestabilitat al mercat”

Colau assegura que és “un mèrit col·lectiu”

“Lluny d’abaixar els preus, la imprecisió de la proposta permetria tot el contrari, és a dir, que els preus continuessin augmentant a un ritme elevat i asfixiant a la població”. Així de contundent s’ha mostrat el Sindicat de Llogaters respecte a l’acord sobre la llei estatal d’habitatge, que assegura que “està plena de forats” i per tant que la proposta de regulació que planteja “és una farsa”.

El Sindicat continua mantenint una manifestació de protesta per demà a Sitges on demanarà que es corregeixin “els forats” de l’acord perquè la llei “contingui una regulació de preus de veritat”.

Segons el sindicat, “l’esborrany pactat permetria apujar el lloguer de manera substancial, fins i tot en els habitatges situats en àrees tensionades”. En primer lloc perquè “es podria esquivar la regulació molt fàcilment” i en segon lloc perquè es podria “expulsar el llogater actual per a poder apujar el preu sense límit a un nou llogater, que tindrà molt difícil comprovar quin era el preu de l’anterior contracte i si incloïa despeses addicionals o no”.

El Sindicat de Llogaters alerta que es podria apujar el preu un 10% addicional al·legant reformes. En el cas d’un lloguer mitjà a Barcelona o Madrid, qualsevol canvi presentat com una millora de l’accessibilitat, per petita que sigui, com una rampa o un vídeointèrfon, implicaria una pujada addicional de 1.300€ anuals. També alerten que d’aquí dos anys, un cop superat els límits per al 2022 i el 2023, es puguin tornar a fer pujades desproporcionades vinculades a l’IPC. A més, critica que les mesures “no serien efectives sense un règim sancionador i un reconeixement dels Sindicats”.

Per la seva part, el portal immobiliari Pisos.com ha criticat l’acord perquè considera que el text generarà “una major inestabilitat del mercat”. En un comunicat, el director d’Estudis del portal immobiliari, Ferran Font, també avisa que la normativa tindrà efectes diferents a les diverses comunitats autònomes perquè “hi ha formacions polítiques que han anunciat que no aplicaran la llei”. “Aquests desequilibris territorials derivaran en inestabilitat”, ha assegurat Font, que creu que “amb eleccions a la cantonada, s’acaba imposant una política d’habitatge partidista i a curt termini, quan hauria de ser més consensuada i a llarg termini”.

Colau

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l’acord, que veu com un “mèrit col·lectiu” i un exemple de “bona política”. Per Colau, que ha elogiat la gran tasca dels moviments en defensa de l’habitatge, un acord d’aquest tipus “era impensable fa uns anys”.

Amb tot, Colau ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que reconsideri incloure en la norma els lloguers de temporada. Si no es fa, ha advertit, pot ser una “temptació” perquè els grans propietaris optin per fer més contractes d’aquesta mena per “burlar” la regulació. Colau ha recordat que a Catalunya ja existeix l’índexs de lloguer per a les zones tensionades “que es podrà tornar a fer efectiu tant bon punt s’aprovi la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.