Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Denuncien que Rússia ha desplegat vaixells per espiar infraestructures al mar del Nord

Una investigació de les televisions públiques de Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Noruega conclou que Moscou recopila dades

Rússia comptaria amb una flota de vaixells que es fan passar per embarcacions de pesca o d’investigació oceanogràfica en el mar del Nord amb els quals espiaria infraestructures energètiques. Així ho revela una investigació conjunta de les televisions públiques de Dinamarca, Noruega, Finlàndia i Suècia, segons la qual aquests vaixells porten equips de vigilància i estan situats en llocs clau per planificar sabotatges. Guerra a l’ombra és el títol del reportatge fruit de la investigació, informa l’agència Efe, el contingut del qual ha estat avançat aquest dimecres al matí per les citades cadenes de televisió. En un dels fragments del documental, explica Efe, els periodistes s’apropen en un bot a un suposat vaixell d’investigació i detecten a bord diversos homes armats i amb passamuntanyes.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha demanat aquest dimecres no especular sobre “incidents” contra infraestructures submarines o “vaixells”, en referència a les embarcacions fantasma que suposadament recorren el mar del Nord per planificar actes de sabotatge, informa l’agència Efe. En ser interrogat sobre aquests suposats vaixells d’espionatge russos, el polític noruec s’ha limitat a recordar que hi ha investigacions nacionals obertes. Stoltenberg, explica Efe, ha destacat que l’OTAN “fa molts anys que s’ocupa de les amenaces contra les infraestructures submarines”, i que després del sabotatge contra els gasoductes Nord Stream, van intensificar la presència tant en el mar Bàltic com en el mar del Nord amb vaixells, avions i altres capacitats, va dir. Ha recordat també, diu Efe, que l’OTAN ha establert a la seva seu una cèl·lula per coordinar els esforços dels aliats i proporcionar assessorament sobre com reforçar encara més la protecció de les infraestructures submarines canonades, cable, o connexions a internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.