Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’Exèrcit rus desplega a Ucraïna els tancs T-14 Armata

Aquestes unitats són considerades com el model del futur

Finalment, l’Exèrcit rus ha desplegat en el camp de batalla d’Ucraïna el T-14 Armata, conegut com el tanc del futur, segons ha informat aquest dimarts una font oficial a l’agència RIA Nóvosti. “Les tropes russes han començat a emprar els novíssims tancs Armata per a atacar les posicions ucraïneses”, ha confirmat la font.

Això sí, va agregar que “en les accions d’assalt directes no estan participant” i ha precisat que aquests tancs han estat equipats amb protecció addicional “contra munició antitancs”.

Els Armata van estar des de finals del passat any demostrant la seva efectivitat en polígons militars d’una de les dues repúbliques populars del Donbass annexionades per Moscou (Donetsk i Lugansk), ha assenyalat.

A l’inici de l’any el Ministeri de Defensa del Regne Unit ja havia informat sobre el possible desplegament dels T-14 russos al país veí. “Qualsevol desplegament dels T-14 és probablement una decisió d’alt risc per a Rússia. En els seus onze anys en desenvolupament, el programa ha sofert retards, reducció de la flota planificada i informes de problemes de fabricació”, ha informat.

Segons fonts independents, la producció dels T-14 es va ajornar, però s’hauria reprès coincidint amb el començament de la contesa.

Londres també ha opinat que a Moscou pot resultar-li complicat ajustar la seva cadena logística als T-14, que són majors i més pesats que altres tancs russos, el desplegament dels quals seria, llavors, simplement un gest propagandístic.

L’arribada dels Armata coincideix amb el subministrament de tancs i carros de combat occidentals a Kíiv, que inclou els Leopard alemanys i els Challenger britànics, mentre els Abrams estatunidencs no aterraran fins a la segona meitat de l’any.

Davant els retards en l’enviament de la munició occidental, Ucraïna assegura que no llançarà l’esperada contraofensiva fins que rebi els tancs, míssils de llarg abast i projectils per a artilleria necessaris per a això.

Segons els seus constructors, els Armata superen als seus homòlegs occidentals en aspectes com la càpsula blindada que garanteix la seguretat dels seus tripulants i el canó de 152 mil·límetres.

També té la capacitat de passar pràcticament desapercebut per als radars enemics i controlar simultàniament fins a 40 blancs terrestres i 25 blancs aeris en un radi de 100 quilòmetres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.