Societat

Quatre activistes de Futur Vegetal, investigats per l’atac al Museu Egipci

Una jutgessa els atribueix un delicte de danys i un altre contra el patrimoni històric i cultural

Van ruixar amb melmelada i un líquid que simulava petroli una vitrina on hi havia una mòmia i diverses fotografies

La titular del jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats els quatre activistes de l’organització Futur Vegetal que el passat 13 de novembre van ruixar amb melmelada i un líquid que simulava petroli una vitrina del Museu Egipci de Barcelona.

Segons han informat fonts jurídiques a EFE, la jutgessa els atribueix un delicte de danys i un altre contra el patrimoni històric i cultural. La investigació judicial s’ha obert arrande l’atestat que van presentar els Mossos d’Esquadra, que van identificar no només els dos activistes que presumptament van abocar líquid sobre les obres d’art, sinó també dues persones més suposadament vinculades en l’organització de la protesta.

La policia també va identificar dos fotògrafs als quals Futuro Vegetal havia convocat per garantir la seva repercussió i als qui la jutgessa instructora ha decidit citar a declarar, en aquest cas com a testimonis.

La vitrina que van ruixar amb mermelada contenia un sarcòfag de 2.700 anys d’antiguitat amb una mòmia al seu interior, així com unes fotografies de Harry Burton sobre les excavacions de la tomba del faraó Tutankamon.

Els activistes també van desplegar una pancarta amb el missatge: COPCA COLA +2.5º, en referència a la cimera COP27 contra el canvi climàtic que es va celebrar el mes de novembre passat a Egipte i que patrocinava la marca de refrescos.

La protesta de Futuro Vegetal, moviment adscrit a Rebel·lió o Extinció i a Rebel·lió Científica que persegueix aturar la crisi climàtica a través d’un sistema agroalimentari basat en plantes, s’emmarcava en la campanya d’atemptats contra cèlebres obres d’art exposades a museus de tot el món, per tal de cridar l’atenció sobre l’emergència ambiental.

Dins d’aquestes actua cions, el 5 de novembre, dos activistes de Futuro Vegetal es van enganxar als marcs dels quadres de La maja desnuda i de La maja vestida de Francisco de Goya exposats al Museu Nacional del Prado a Madrid en senyal de protesta per l’emergència climàtica, i després van ser detinguts i acusats d’un delicte contra el patrimoni.

En el cas del Museu Egipci de Barcelona, encara s’està avaluant el perjudici causat als objectes arqueològics atacats, entre ells el sarcòfag que envoltava la mòmia, que va ser tacat per la melmelada que van abocar els activistes



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.