Societat

El TC avala la llei d’avortament de Zapatero

Estava pendent d’un recurs del PP que ha estat 13 anys en un calaix

Sánchez diu que “és una victòria de les dones i un fracàs dels neoconservadors”

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha donat avui l’aval definitiu a la llei de l’avortament aprovada l’any 2010 durant el govern de José Luis Zapatero, que blinda el dret a les dones a interrompre l’embaràs durant les primers 14 setmanes de gestació. Es rebutja d’aquesta forma, per set vots a favor i tres en contra, el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP contra la norma que portava 13 anys en un calaix.

Els quatre magistrats que han votat en contra són els conservadors Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel y César Tolosa, que han formulat un vot particular contra la sentència. Per la seva part, la magistrada María Luisa Balaguer ha anunciat un vot particular favorable, segons ha detallat el tribunal.

En la sentència, el tribunal recorda que aquesta Llei va permetre, per primera vegada en l’Estat espanyol, la interrupció voluntària de l’embaràs per decisió lliure de la dona dins de les primeres 14 setmanes de gestació, introduint el denominat “sistema de terminis”, vigent en la majoria dels països de la Unió Europea. Aquest sistema va venir a substituir a l’anterior d’“indicacions”, en què només es permetia en aquells supòsits de risc per a la vida o salut de l’embarassada, violació, o probabilitat que existissin en el fetus greus tares físiques o psíquiques.

En el comunicat del TC on s’avança la resolució, es precisa que el tribunal declara que “el sistema de terminis garanteix el deure estatal de protecció de la vida prenatal”, desestimant d’aquesta manera la queixa nuclear dels recurrents, ja que “existeix una limitació gradual dels drets constitucionals de la dona en funció de l’avanç de la gestació i el desenvolupament fisiològic-vital del fetus”.

El PSOE ha difòs un vídeo amb declaracions Zapatero en el qual aquest expressa la seva satisfacció: “Podem celebrar que la hipocresia ja ha acabat per sempre”, sentència.

En un míting a Castelló, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat també la sentència del TC “Avui el futur ha tornat a donar la raó al progrés, i ha deixat la dreta on està sempre: en contra dels avenços socials i de reconèixer els drets i les llibertats, en aquest cas de les dones del nostre país”, ha destacat Sánchez, després de subratllar que la sentència “és una nova victòria de les dones i un fracàs dels neoconservadors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.