Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

La guerra a Ucraïna va provocar el major moviment forçós de persones al món el 2022

Un nou informe de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC) i el Consell Noruec de Refugiats (NRC) publicat aquest dijous indica que 16,5 milions de persones es van desplaçar internament al país

La guerra a Ucraïna va provocar el major moviment forçós de persones al món el 2022 i el desplaçament intern de 16,5 milions de persones —de les quals 5,9 milions seguien desplaçades a finals de l’any passat, mentre que la resta havia sortit del país o s’havia arriscat a tornar als seus domicilis—, segons un nou informe de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC, per les sigles en anglès) i el Consell Noruec de Refugiats (NRC), publicat aquest dijous, que afirma que juntament amb desplaçaments menors registrats a Rússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan i Armènia, el total de persones desplaçades a Europa i l’Àsia Central va arribar als 17 milions.

En el cas d’Ucraïna, els investigadors assenyalen que part dels desplaçaments interns comptabilitzats corresponen a persones que s’han hagut de moure de lloc dues o més vegades per diverses raons, com atacs militars, impossibilitat de trobar un allotjament estable o de generar ingressos. Tot i així, tres de cada quatre desplaçats ucraïnesos entrevistats han afirmat que el retorn als seus llocs d’origen seria la millor manera de solucionar la seva situació a mitjà termini, tot i que ho veuen difícil en un futur proper per la presència de romanents d’explosius, serveis bàsics inexistents i la impossibilitat de trobar una feina.

A banda d’Ucraïna, els xocs militars a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan el 2022 van provocar el desplaçament de 166.000 persones kirguís —tres vegades més que l’any anterior—, la majoria de les quals van retornar posteriorment a casa seva, tot i que unes 4.000 seguien desplaçades a finals del 2022. Les tensions entre Armènia i l’Azerbaidjan, que es van enfrontar a la frontera el setembre passat, va causar el desplaçament de 7.600 persones, segons l’informe.

L’anàlisi apunta com a dada positiva una disminució del 61% en els desplaçaments per desastres a Europa — que es van concentrar a la regió mediterrània, sobretot per incendis forestals a l’Estat espanyol i el francès, que van sumar un 85% del total— i la centreasiàtica. Els desplaçaments per desastres van ser 107.000 l’any passat, una xifra menor respecte els 276.000 del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.