Empreses

Nexiona, el soci clau per avançar en la indústria 4.0

La firma de consultoria tecnològica preveu doblar la facturació aquest any i assolir els 5 milions d’euros

Està instal·lada al DFactory, del Consorci de la Zona Franca de Barcelona
La pandèmia ha accelerat els plans de les empreses industrials

“Saber adap­tar-nos a la velo­ci­tat del cli­ent és l’aspecte crític del nos­tre negoci”, subrat­lla Jaume Rey, direc­tor gene­ral de Nexi­ona, una firma tec­nològica que des de fa nou anys ajuda les empre­ses indus­tri­als en el repte de la trans­for­mació digi­tal. Rey està con­vençut que aquesta filo­so­fia els va per­me­tre sobre­viure durant la llarga tra­vessa del desert, quan el mer­cat no era prou madur per incor­po­rar els can­vis tec­nològics que s’esta­ven ori­gi­nant, i quan expres­si­ons tan habi­tu­als avui dia com ara inter­net de les coses (IoT) o indústria 4.0 ni exis­tien.

Nexi­ona va optar per ser pro­ta­go­nista i vec­tor del canvi i, de desen­vo­lu­par solu­ci­ons IoT indus­trial que altres dis­tribuïen, va pas­sar a ser un soci tec­nològic que pro­ve­eix ser­veis inte­grals: d’audi­to­ria (per ava­luar el grau de madu­resa digi­tal de l’empresa), de con­sul­to­ria i d’implan­tació de la tec­no­lo­gia necessària. És a dir, acom­pa­nyen la indústria en tots els pas­sos.

Ins­tal·lada ara al DFac­tory –l’eco­sis­tema d’indústria 4.0 del Con­sorci de la Zona Franca de Bar­ce­lona–, Nexi­ona ha vis­cut l’eclosió d’aquesta tec­no­lo­gia sobre­tot arran de la pandèmia. “El con­fi­na­ment va ser un acce­le­ra­dor d’entre vuit i deu anys de cop; per a nosal­tres ha estat una bene­dicció”, reco­neix el res­pon­sa­ble de Nexi­ona. El cas és que molts fabri­cants de màqui­nes van enten­dre que no sem­pre és neces­sari des­plaçar un tècnic a casa del cli­ent per saber què li passa a l’equi­pa­ment, perquè ja hi ha tec­no­lo­gia que per­met moni­to­rar a distància i gene­rar una res­posta. El man­te­ni­ment intel·ligent i la gestió remota dels apa­rells ha estat la porta per la qual mol­tes indústries han entrat en el món 4.0. I és una de les prin­ci­pals potes de la fac­tu­ració de Nexi­ona en aquests moments; l’altra és la inte­gració de les dife­rents fonts de dades d’una planta indus­trial.

Quan es cre­uen dades dife­rents i s’aplica l’analítica, es poden extreure con­clu­si­ons i pren­dre deci­si­ons al res­pecte. Un dels prin­ci­pals focus d’interès dels direc­tius és conèixer el cost real de fabri­car una uni­tat de pro­ducte; també ho és saber-ne la traçabi­li­tat quan hi ha pro­ble­mes de qua­li­tat. Però hi ha mol­tes dades que es poden cre­uar com, per exem­ple, la pro­duc­ti­vi­tat dels tre­ba­lla­dors d’una cadena de mun­tatge i el seu grau de for­mació. Les pos­si­bi­li­tats són infi­ni­tes. “Es tracta que les deci­si­ons que es pren­guin esti­guin basa­des en dades i no en la intuïció”, asse­nyala Rey.

El dar­rer nivell de la indústria 4.0 és quan els sis­te­mes apre­nen i pre­nen deci­si­ons per si matei­xos, és a dir, gene­ren dife­rents esce­na­ris i trien el més bo. Però mal­grat que això ja és una rea­li­tat des del punt de vista tec­nològic, el mer­cat encara no està pre­pa­rat. En altres parau­les: les empre­ses encara estan massa ver­des perquè una màquina pren­gui les deci­si­ons: “Això no va de tec­no­lo­gia, això va de per­so­nes, i quan no ho tens clar és quan et pots equi­vo­car”, sen­ten­cia Jaume Rey.

Nexi­ona té una car­tera de 200 pro­jec­tes, amb un volum esta­ble d’una tren­tena de cli­ents, bàsica­ment de l’Estat espa­nyol. Entre els pro­jec­tes més ambi­ci­o­sos hi ha el que els ha encar­re­gat la siderúrgica cata­lana Celsa, que té plan­tes per tot Europa, que Nexi­ona està digi­ta­lit­zant. “Celsa fa cinc anys que està en aquest procés i és una de les empre­ses més avançades del món des del punt de vista de la digi­ta­lit­zació”, explica el cap de Nexi­ona. Rey té clar que ni la dimensió de l’empresa ni el sec­tor d’acti­vi­tat són fac­tors deter­mi­nants en l’ambició de la com­pa­nyia en aquest ter­reny. De fet, hi ha empre­ses cap­da­van­te­res ben peti­tes i de sec­tors tra­di­ci­o­nals. Per con­tra, també n’hi ha de gran enver­ga­dura que estan força endar­re­ri­des en camps apa­rent­ment més pro­clius a la inno­vació com la farmàcia o l’aeronàutica.

Sovint el motor de canvi més impor­tant és la volun­tat de ferro d’un mem­bre de l’equip direc­tiu amb una visió clara del futur.

Nexi­ona té ofi­cina a Mèxic, prop de la fron­tera amb els Estats Units, on hi ha molta indústria, i està ava­lu­ant si ins­tal·lar-s’hi. També tenen sobre la taula créixer a Europa, però el cert és que tenen un volum de feina crei­xent a l’Estat espa­nyol que no se l’aca­ben: el 2023 van fac­tu­rar 2,5 mili­ons d’euros i aquest any tenen pre­vist doblar ven­des i asso­lir els 5 mili­ons. Serà el ter­cer any dupli­cant volums. Bona part d’aquesta evo­lució s’explica per la dimensió dels pro­jec­tes, que han pas­sat de ser de dese­nes de milers d’euros a cen­te­nars de milers. En paral·lel, van aug­men­tant la plan­ti­lla, que enguany pas­sarà de 30 a 50 per­so­nes.

Avaluar el grau de maduresa digital

Quan Nexiona va començar a oferir serveis d’auditoria i consultoria amb relació a la indústria 4.0, l’equip directiu va decidir viatjar a Alemanya: “Vam buscar qui ho havia desenvolupat i vam trobar que el procés el va liderar el Fraunhofer Institute i Acatech”, diu Rey. Acatech havia ideat una metodologia per determinar el grau de maduresa de qualsevol indústria amb relació a les millors pràctiques del que avui dia és la indústria 4.0. Des del 2019, Nexiona està certificada en aquesta metodologia per oferir el servei a través de l’Industrie 4.0 Maturity Center d’Alemanya a les empreses espanyoles que el demanin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.