Administracions

administració

Mas avisa que l’Estat obligarà comunitats i ajuntaments a zero dèficit

La consellera d’Economia denuncia que novament el govern espanyol es reservarà per al 2024 el 3% de dèficit per a ell sol

La con­se­llera d’Eco­no­mia i Hisenda, Natàlia Mas, alerta del per­ju­dici que tindrà per a la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments el com­promís del govern espa­nyol amb Europa de no superar el 3% de dèficit públic l’any vinent. “Espa­nya s’ha com­promès amb Brus­sel·les a tenir un dèficit del 3% l’any vinent. Però qui farà l’esforç? Les comu­ni­tats i els ajun­ta­ments. L’esforç i l’asfíxia pels altres... men­tre l’Estat es reserva recur­sos per finançar anun­cis elec­to­ra­lis­tes”, afirma la con­se­llera en una reflexió al seu compte de Twit­ter. Natàlia Mas alerta que es repe­tirà la situ­ació dels pit­jors anys de la crisi del 2008-2013 en què l’Estat ja es va reser­var la major part del dèficit men­tre va obli­gar les altres admi­nis­tra­ci­ons a estrènyer-se el cin­turó.

La con­se­llera recorda que la CE fixa els límits de dèficit als estats i aquests deci­dei­xen com es repar­teix entre les admi­nis­tra­ci­ons. El límit de dèficit ha estat suspès durant els anys de pandèmia per Covid-19 però l’any que ve tor­narà a posar-se en vigor. Mos­trant una gràfica del Pro­grama d’Esta­bi­li­tat 2023-2026 del minis­teri d’Hisenda i Funció Pública, la con­se­llera adver­teix que, men­tre l’Estat es reser­varà un 3,2% de dèficit comp­tant el 0,2% de la Segu­re­tat Social, obli­garà a les comu­ni­tats autònomes al dèficit zero i exi­girà als ajun­ta­ments un 0,2% de superàvit per com­pen­sar el dèficit de la Segu­re­tat Social i poder com­plir així el seu com­promís amb Brus­sel·les de no superar el 3%.

Natàlia Mas qua­li­fica d’inac­cep­ta­ble la pro­posta i recorda que són els governs autònoms i els muni­ci­pis “els que ges­ti­o­nem els grans pilars de l’estat del benes­tar (salut, edu­cació, drets soci­als)”. La con­se­llera recorda que les comu­ni­tats assu­mei­xen el 32% de la des­pesa pública i se’ls exi­geix no fer dèficit; els ajun­ta­ments fan l’11% i se’ls exi­girà tenir superàvit men­tre l’Estat es que­darà amb tot el marge pos­si­ble de dèficit: “L’Estat qua­dra els comp­tes gràcies als altres”.

Obli­gar els ajun­ta­ments al superàvit repre­senta que no podran inver­tir els seus estal­vis en edu­cació, política econòmica o urba­nisme, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.