Cinema

cinema

Un documental s’endinsa en el cas dels Orrit desapareguts fa més de trenta anys

Ferran Ureña i Marc Solanes porten al DocsBarcelona la història sense resoldre d’aquests dos germans

Més de trenta anys després de la des­a­pa­rició de dos dels ger­mans Orrit a l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu de Man­resa (Bages), el cas con­ti­nua sense resol­dre’s. Fer­ran Ureña i Marc Sola­nes por­ten al Docs­Bar­ce­lona el docu­men­tal Els Orrit que indaga en aquesta història, que arrenca quan la nit del 4 al 5 de setem­bre de 1988 l’Isi­dre i la Dolors Orrit van des­a­parèixer en cir­cumstàncies inex­pli­ca­bles i sense dei­xar ras­tre. El docu­men­tal dona veu a la família Orrit i qüesti­ona el paper jugat pels mit­jans de comu­ni­cació. En decla­ra­ci­ons a l’ACN, Sola­nes explica que és una història sobre el “dolor, i l’absència, i també la paciència i la resiliència d’uns ger­mans que con­ti­nuen sense per­dre l’espe­rança”.

El docu­men­tal de Fer­ran Ureña i Marc Sola­nes, explica l’ACN, intenta recons­truir els fets donant veu a la família i al paper que van tenir peri­o­dis­tes com Paco Lobatón que, amb el pro­grama Quien sabe dónde, que va jugar un paper clau en la inves­ti­gació que es va duu a terme.

Fer­ran Ureña apunta, també en decla­ra­ci­ons a l’ACN, que van arri­bar a la història a través d’un arti­cle que par­lava de la des­a­pa­rició de dos ger­mans a un hos­pi­tal de Man­resa de finals dels 80 i a par­tir d’aquí van començar a inda­gar sobre el tema. Durant el procés de docu­men­tació els va sor­pren­dre que de tots els ger­mans Orrit, que són una família nom­brosa, només parlés la Mari Carme Orrit. A par­tir d’aquí, els dos cine­as­tes van par­lar amb l’advo­cada del cas, amb la mateixa Mari Carme Orrit i van inten­tar entre­vis­tar també a la resta de ger­mans, tot i que sabien que era molt difícil. “Ens vam gua­nyar la seva con­fiança fins que la família va acce­dir a par­lar amb nosal­tres”.

Sola­nes explica que el docu­men­tal és “el ‘true crime’ del Docs­Bar­ce­lona”, tot i que deixa clar que ells no venien d’aquest tipus de tre­balls, ni tam­poc tenien la intenció de fer un docu­men­tal sen­sa­ci­o­na­lista. El seu objec­tiu era donar-li una volta a com es podia trac­tar un cas que con­si­de­ren que als mit­jans van ser “poc res­pec­tu­o­sos i no van donar veu a les fonts impli­ca­des”.

Sola­nes asse­nyala que Els Orrit és “una història sobre el dolor, l’absència, la paciència i la resiliència d’uns ger­mans que 35 anys després con­ti­nuen sense per­dre l’espe­rança recla­mant una certa justícia social”.

Al docu­men­tal no hi ha veu en off i no hi ha cap nar­ra­dor, sinó que la història es cons­tru­eix amb la veu dels qua­tre ger­mans i el seu tes­ti­moni, apunta Ureña. A par­tir d’aquí, cons­tru­ei­xen la història de la família i la cerca fami­liar. No hi ha tam­poc esce­nes dra­ma­tit­za­des, afe­geix.

‘Eas­tern Front’

El Docs­Bar­ce­lona també ha pre­sen­tat Eas­tern Front, diri­gida per Vitaly Mansky i Yev­hen Tita­renko. El docu­men­tal, explica l’ACN, segueix durant sis mesos el Yey­hen i els seus amics, quan el febrer del 2022 deci­dei­xen ofe­rir-se com a volun­ta­ris al batalló de pri­mers auxi­lis en el front ori­en­tal de la guerra d’Ucraïna. Els joves aban­do­nen la pri­mera línia un parell de dies per visi­tar les seves famílies eva­cu­a­des en un paratge idíl·lic a l’oest del país i bate­jar el fill d’un d’ells. Tan bon punt com acaba la cele­bració es veuen obli­gats a tor­nar-hi.

Una altra docu­men­tal que arriba al Docs­Bar­ce­lona és We will not Fade Away, pro­ducció d’Ucraïna, França i Polònia diri­gida per Alisa Kova­lenko i també estre­nada a la Ber­li­nale, que retrata cinc ado­les­cents de la regió del Don­bass, que inten­ten esca­par dels bom­bar­de­jos de Putin i que comen­cen a ima­gi­nar el seu futur. Mal­grat la guerra, els joves volen viure el seu moment de trànsit cap a la madu­resa amb espe­rança, il·lusió i entu­si­asme. S’ima­gi­nen com a pin­to­res, fotògra­fes, actrius o con­ver­tint-se en el nou Elon Musk men­tre, a fora, el soroll de les bom­bes i els tiro­te­jos no des­cansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.