Economia

ECONOMIA

Taiwan i els EUA signen un acord comercial més ambiciós

L’objectiu és “enfortir i aprofundir” la seva relació econòmica i comercial

Pequín ha descrit el comportament nord-americà com “una greu violació del ‘principi d’una sola Xina’” i ha alertat de conseqüències

Repre­sen­tants dels EUA i Taiwan van sig­nar aquest dijous, hora local nord-ame­ri­cana, un acord comer­cial amb l’objec­tiu d’“enfor­tir i apro­fun­dir” la seva relació econòmica i comer­cial. La cerimònia de la sig­na­tura del docu­ment va tenir lloc a Was­hing­ton i en presència de repre­sen­tants de l’illa i de l’Ins­ti­tut Ame­ricà de Taiwan, con­si­de­rat l’ambai­xada de facto dels EUA a Tai­pei.

El nego­ci­a­dor comer­cial taiwanès John Deng, va des­criure la firma com “una fita” en les rela­ci­ons comer­ci­als i econòmiques entre Taiwan i els EUA i l’Ofi­cina de Nego­ci­a­ci­ons Comer­ci­als de la cam­bra legis­la­tiva de Taiwan va expli­car que els nous acords “millo­ra­ran la capa­ci­tat de les indústries de Taiwan, espe­ci­al­ment de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, per par­ti­ci­par en acti­vi­tats econòmiques, comer­ci­als i d’inversió inter­na­ci­o­nals”, segons informa Efe, i va expres­sar la seva espe­rança de “con­ti­nuar ampli­ant i apro­fun­dint les àrees de coo­pe­ració econòmica i comer­cial i les rela­ci­ons mútua­ment bene­fi­ci­o­ses” entre Tai­pei i Was­hing­ton.

Pel que fa a la part nord-ame­ri­cana, el pacte “sim­pli­fi­carà els pro­ce­di­ments fron­te­rers i reduirà els tràmits burocràtics, cosa que farà que sigui més fàcil, ràpid i econòmic per a les empre­ses nord-ame­ri­ca­nes por­tar els seus pro­duc­tes a Taiwan”.

Aquest és el pri­mer acord sota la “Ini­ci­a­tiva Comer­cial EUA-Taiwan sobre Comerç al segle XXI”, que recull les regles i pro­ce­di­ments amb què les dues parts pre­te­nen enfor­tir les seves rela­ci­ons comer­ci­als. L’Ofi­cina taiwa­nesa ha asse­nya­lat aquesta set­mana que el seu objec­tiu és que aquesta “pri­mera esmena” s’ampliï més enda­vant per la via de la nego­ci­ació per incloure àrees com l’agri­cul­tura, els estàndards, el comerç digi­tal, el medi ambi­ent i les empre­ses de pro­pi­e­tat esta­tal.

La Xina, per la seva banda, va acu­sar el Par­tit Democràtic Pro­gres­sista, que governa a l’illa, de tenir un pla per “bus­car la inde­pendència sota l’apa­rença de la coo­pe­ració comer­cial i econòmica”. “El seu pla està con­dem­nat al fracàs”, va afir­mar la por­ta­veu de la Can­ce­lle­ria xinesa Mao Ning, que va ins­tar Was­hing­ton a “posar fi a qual­se­vol forma d’inter­can­vis ofi­ci­als entre els EUA i Taiwan” i no nego­ciar amb Tai­pei “acords que tin­guin con­no­ta­ci­ons de sobi­ra­nia i siguin de caràcter ofi­cial”. El gegant asiàtic ha expres­sat aquest diven­dres el seu “fort des­con­ten­ta­ment” per la sig­na­tura de l’acord i Mao ha des­crit el com­por­ta­ment nord-ame­ricà com “una greu vio­lació del ‘prin­cipi d’una sola Xina’” i del “com­promís nord-ame­ricà de man­te­nir única­ment rela­ci­ons no ofi­ci­als amb Taiwan” i ha ins­tat les auto­ri­tats nord-ame­ri­ca­nes a “posar fi a qual­se­vol forma d’inter­can­vis ofi­ci­als entre els EUA i Taiwan i “can­viar imme­di­a­ta­ment de rumb”. Si no ho fa, “les con­seqüències hau­ran de ser assu­mi­des ínte­gra­ment pels EUA” ha avi­sat la por­ta­veu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.