Opinió

Una ferida que cal curar

Catalunya pateix un dèficit d’inversió i infradotació pública del conjunt de les institucions de 40.000 milions d’euros

Amb les xifres a la mà, podem con­fir­mar, gràcies a un estudi de Foment del Tre­ball, que a Cata­lu­nya patim un dèficit d’inversió i infra­do­tació d’inversió pública del con­junt de les ins­ti­tu­ci­ons -esta­tal, cata­lana i local- que asso­leix una xifra de 40.000 mili­ons d’euros. És escan­dalós. Aquesta xifra mas­todòntica surt de la menor dotació que des del 2009 pateix l’eco­no­mia cata­lana, i que no fa ni dos anys era de 35.000 mili­ons. Des de Foment dema­nem cor­re­gir la situ­ació i no fer pagar la reducció d’aquesta des­pesa pública reduint de manera tan intensa la inversió com s’ha fet en el dar­rer període. Inver­tir en infra­es­truc­tu­res és una mesura obli­gada, perquè si dei­xem de fer-ho que­dem endar­re­rits.

Exi­gim una inversió recur­rent equi­va­lent al 2,2% del PIB, basada en una pla­ni­fi­cació rea­lista i que s’exe­cuti en temps i forma. I no dema­nem gaire, ja que és el que, de mit­jana, es fa a Europa.

Des de Foment hem fet l’exer­cici d’aga­far aquests 40.000 mili­ons no inver­tits en els dar­rers catorze anys i ima­gi­nar a on els podríem haver des­ti­nat, a pen­sar com tindríem el país. Amb una inversió addi­ci­o­nal de 10.000 mili­ons d’euros durant els dar­rers anys, i con­fi­ant en la col·labo­ració publi­co­pri­vada, es podria haver cons­truït una infra­es­truc­tura d’ener­gia foto­vol­taica i eòlica molt pro­pera a la necessària amb vista a asso­lir els objec­tius mar­cats per al 2030. És més, el 4 de maig pas­sat, el Par­la­ment va apro­var la llei de mesu­res extra­or­dinàries i urgents per fer front a la sequera. Si s’hagués fet una inversió addi­ci­o­nal de 10.000 mili­ons d’euros durant els dar­rers catorze anys en l’àmbit de la sequera i la gestió de l’aigua, tindríem aques­tes i altres infra­es­truc­tu­res necessàries.

El cas de Roda­lies és sag­nant. Si s’hagués fet una inversió addi­ci­o­nal de 10.000 mili­ons d’euros durant els dar­rers catorze anys, s’hau­ria exe­cu­tat la tota­li­tat del pla 2008-2015, i es podria haver avançat en l’actual pla de Roda­lies 2020-2030, de manera que s’hau­rien recu­pe­rat deu anys d’inver­si­ons.

I si en els dar­rers anys s’hagués fet una inversió addi­ci­o­nal de 10.000 mili­ons d’euros en les infra­es­truc­tu­res necessàries, mol­tes obres de l’ano­me­nat CAT-100 ja esta­rien exe­cu­ta­des, com ara el cor­re­dor medi­ter­rani, els acces­sos via­ris i fer­ro­vi­a­ris als ports de Bar­ce­lona i de Tar­ra­gona, l’accés fer­ro­vi­ari a l’aero­port del Prat, la B-40 i la fina­lit­zació de les línies L9 i L10. Tot això ja ho podríem haver fet. Ens hi posem?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.