Política

Escòcia

Nicola Sturgeon, interrogada pel cas del finançament de l’SNP

L’expolítica és detinguda i posteriorment allibertada sense càrrecs després de declarar durant unes cinc hores a la comissaria

El seu marit i el tresorer del partit ja van ser arrestats i interrogats en el marc del cas Branchform

L’ex-ministra principal d’Escòcia Nicola Sturgeon (2014-2023) ha estat detinguda aquest diumenge en el marc de la investigació sobre el presumpte finançament irregular del Partit Nacional Escocès (SNP). Sturgeon ha sortit en llibertat sense càrrecs després de declarar durant unes cinc hores davant la policia.

La detenció s’ha produït cap a les deu del matí hora local (una hora més a Catalunya), després que l’expolítica acudís voluntàriament a la comissaria a una cita amb la policia.

La policia escocesa no ha confirmat la detenció d’Sturgeon però sí que anunciat en un comunicat l’arrest d’una dona de 52 anys –la mateixa edat que ella– com a “sospitosa” en la investigació en marxa sobre les finances del partit, que va liderar del 2014 fins al 2023. Segons el comunicat, la detinguda ha estat interrogada pels detectius en relació amb el cas.

Un portaveu de l’exdirigent política ha confirmat que Sturgeon ha acudit a una cita amb la policia, durant la qual ha estat “arrestada i qüestionada” sobre un presumpte frau comès amb fons del partit. El portaveu ha afegit que l’exministra principal escocesa està “cooperant” amb la investigació.

Després de l’interrogatori, que ha acabat poc abans de dos quarts de sis de la tarda, l’exdirigent independentista ha estat posada en llibertat sense càrrecs. Amb la detenció, els agents podien retenir Sturgeon durant un màxim de 12 hores abans de decidir si l’acusaven d’algun delicte o l’alliberaven mentre es fan més investigacions. Segons la llei escocesa, un sospitós alliberat a l’espera de noves investigacions pot ser detingut novament en una data posterior.

L’exlíder independentista ha reaccionat a la seva detenció amb un comunicat difós a les xarxes socials on ha defensat la seva innocència. “Trobar-me en aquesta situació, convençuda que no he comès cap delicte, és xocant i profundament angoixant”, ha assegurat .

L’exmandatària ha assumit que veure-la implicada en una investigació en curs “és difícil per a la gent” i per això ha volgut agrair el suport i la confiança rebudes. En aquest context, ha volgut garantir que “mai faria res que perjudiqui l’SNP o el partit”. Sturgeon no ha volgut donar detalls del seu interrogatori, donada la naturalesa del procés, però ha reivindicat la presumpció d’innocència: “Sé més enllà de cap dubte que sóc de fet innocent de cap delicte”.

De fet, ha avançat que la seva intenció és “tornar aviat al Parlament on continuaré representant els conciutadans de Glasgow Southside al màxim de la meva capacitat”.

Detenció esperada

Tot i que no se sabia quan es produiria, l’arrest i interrogatori d’Sturgeon no ha estat inesperat. El seu marit, Peter Murrell, va ser detingut a l’abril pel mateix cas, conegut com Operació Brachform, i posteriorment deixat en llibertat sense càrrecs. En el marc d’aquella actuació la policia va escorcollar la casa d’Sturgeon i la seu del partit a Edimburg. Dues setmanes després va ser detingut el tresorer de l’SNP, Colin Beattie, que també va ser deixat en llibertat sense càrrecs.

La detenció del seu marit es va produir només unes setmanes després que Sturgeon anunciés la seva dimissió a mitjan febrer de 2021 amb l’argument que estava “extenuada”, després de dirigir el govern d’Escòcia i l’SNP més de vuit anys.

Com a tercera persona amb signatura als comptes del partit, al costat de Murrell i Beattie, era de preveure que en algun moment l’exlíder del partit hagués de respondre a les preguntes de la policia i la una incòngita era quan passaria.

La investigació del cas Brachform va començar a l’estiu de 2021 amb l’objectiu d’esclarir el parador d’unes 600.000 lliures (680.000 euros) que l’SNP va recaptar en donacions destinades a preparar el camí per a un nou referèndum d’independència d’Escòcia.

Segons els mitjans britànics, la recerca se centra en la procedència d’unes 400.000 lliures (455.000 euros) que no haurien estat declarades a la Comissió Electoral en el moment de ser recaptades, sinó bastant més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.