Guerra a Ucraïna
Kíiv assegura haver reconquerit dos pobles amb la contraofensiva
Moscou replica que ha rebutjat una desena d’atacs ucraïnesos
Els dos bàndols intercanvien prop de 200 presoners
La contraofensiva ucraïnesa, confirmada dissabte pel president Vladímir Zelenski, ja hauria donat els “primers resultats”, segons Kíiv. L’Exèrcit d’Ucraïna ha reivindicat aquest diumenge haver recuperat dos pobles a la regió de Donetsk, Blahodatne i Neskuchne, així com una posició russa a prop d’Avdiivka, a tocar de Donetsk.
Tot i que Kíiv manté un silenci operatiu sobre l’abast i la marxa de les seves accions ofensives, pels butlletins de guerra russos se sap que els combats més intensos es produeixen a la regió de Zaporíjia, sobretot al voltant d’Oríjiv i Lobkove.
Rússia ha replicat que ha rebutjat més d’una desena d’atacs ucraïnesos als tres fronts on ha iniciat la seva contraofensiva, sobretot als de Zaporíjia i el sud de Donetsk. Segons Moscou, a la zona de Velika Novosilka, a prop de la frontera administrativa amb Zaporíjia, les tropes russes han “infligit una derrota” a quatre brigades ucraïneses. D’acord amb el butlletí bèl·lic diari, a la direcció de Zaporíjia, el grup de les forces de Vostok ha repel·lit tres atacs enemics i ha destruït una columna de vehicles blindats, entre altres.
El portaveu del ministeri de Defensa, Igor Konaixenkov, va xifrar les baixes ucraïneses en més de 50 militars, 11 tancs –inclosos tres Leopard–, 17 vehicles de combat d’infantaria, 16 blindats, quatre vehicles, un sistema de míssils antiaeris Stormer britànic i un obús remolcat M8777 nord-americà.
Kíiv i Moscou sí que han coincidit en l’anunci d’un intercanvi de presoners, 94 militars russos i 95 ucraïnesos, molts d’ells ferits. Entre els presos intercanviats hi ha soldats, suboficials i oficials. Entre ells hi ha combatents de les batalles de Mariúpol, Txernòbil, l’illa de les Serps, Bakhmut i la siderúrgia d’Azovstal.
A la rereguarda russa, el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojín, s’ha tornat plantar enfront de l’ordre del ministeri de Defensa de fer signar un contracte vinculant als voluntaris sota el seu control. Prigojin va dir que els seus mercenaris no signaran res amb el ministeri de Serguei Xoigú perquè el seu grup és una estructura independent i “altament efectiva”.
“Aquestes ordres i decrets que signa Xiogú s’apliquen als empleats del ministeri de Defensa i al personal militar. La companyia militar privada Wagner no signarà cap contracte amb Xoigú, va deixar clar.
Malgrat les crítiques al ministre, al qual va retreure no saber gestionar formacions militars amb normalitat, Prigojín va subratllar que el seu grup està “completament subordinat als interessos de la Federació Russa i al comandant en cap suprem”, en referència al president rus, Vladímir Putin.