guerra a ucraïna
La UE inclou entitats de la Xina o Armènia en l’onzè paquet de sancions a Rússia
La mesura permetrà restringir la venda i el subministrament de certs béns i tecnologies a alguns països tercers
La Unió Europea (UE) ha inclòs entitats de la Xina, Armènia, l’Uzbekistan, els Emirats Àrabs i Síria en l’onzè paquet de sancions contra Rússia, adoptat aquesta setmana pels diferents estats membres. La mesura permetrà a la UE restringir la venda i el subministrament de certs béns i tecnologies a alguns països tercers, considerats “d’alt risc” i acusats de facilitar a Rússia una sèrie de productes que la Unió ha prohibit a Moscou. En un comunicat publicat aquest divendres recollit per l’ANC, però, la Comissió Europea ha detallat que aquesta eina s’activarà “com a últim recurs” i sempre que altres mesures individuals hagin estat insuficients per prevenir la reexportació cap a Rússia.
Explica l’ACN que a diferència de les anteriors rondes de sancions, l’onzè paquet correctiu vol garantir que les restriccions de la UE contra el Kremlin s’apliquin de forma “encara més efectiva”. És per això que, a banda d’apuntar cap a noves entitats de països tercers, també s’ha apostat per estendre la prohibició que té Rússia d’accedir a alguns productes. En primer lloc, els estats membres han ampliat les restriccions a tecnologies avançades, sobretot aquelles relacionades amb el sector de l’aviació. També s’han prohibit les exportacions de fins a quinze articles tecnològics que s’han trobat al camp de batalla a Ucraïna i dels equipaments necessaris per produir aquests articles. En aquest sentit, explica l’ACN, la UE ha afegit Suïssa a la llista de països aliats per evitar que el país subministri material militar a Rússia.
Encara en relació amb els intercanvis comercials, els Vint-i-set han reforçat la vigilància per assegurar que el ferro i l’acer importat a la UE no provingui de Rússia, han estès la prohibició de vendre cotxes de luxe –tan nous com de segona mà–, elèctrics i híbrids i han actualitzat la llista de components als quals Moscou no pot tenir accés.
Energia i transport
L’onzè paquet de sancions, explica l’ACN, també inclou noves mesures en el camp de l’energia i el transport, sent el primer un dels sectors més potents de l’economia russa. Pel que fa a l’energia, la UE ha posat fi a les possibilitats que tenien fins ara Alemanya i Polònia de continuar important gas rus a través de gasoductes.
Quant al transport, la Unió ha imposat una prohibició als camions russos de transportar béns cap a la UE –i així evitar el tràfic de productes en l’altre sentit– i també ha prohibit l’accés a port a tots aquells vaixells sospitosos de col·laborar amb Rússia després que el G7 imposés un topall al preu del cru.
Més enllà de centrar-se un cop més en alguns dels principals sectors de l’economia russa, la UE també ha estès les sancions a cinc canals més de propaganda russa i ha afegit 87 entitats i un centenar d’individus a la llista, vinculats a l’exèrcit rus, al sistema judicial del país o al món dels negocis, entre d’altres.