estats units
El Suprem dels EUA posa fi a la discriminació positiva a les universitats
Els sis jutges conservadors han aprovat el dictamen contra el criteri dels tres progressistes
El Tribunal Suprem dels Estats Units ha posat fi aquest dijous als programes de discriminació positiva a les universitats, en una històrica sentència un any després del revés al dret a l’avortament.
Els sis magistrats conservadors de l’alt tribunal han dictaminat, en contra de l’opinió dels tres progressistes, que els processos d’admissió a les universitats basats en la raça són inconstitucionals. “Moltes universitats han (...) conclòs, erròniament, que la pedra angular de la identitat d’un individu no són els desafiaments superats, les habilitats construïdes o les lliçons apreses, sinó la raça. La nostra història constitucional no tolera aquesta decisió”, diu la sentència escrita pel president del Suprem dels EUA, John Roberts, i recollida per Efe.
Concretament, els jutges consideren que el procés d’ingrés de Harvard i de la Universitat de Carolina del Nord violen la catorzena esmena de la Constitució, que garanteix la igualtat davant la llei, informa l’agència Efe.
Diverses universitats molt selectives van introduir criteris racials en els seus processos d’admissió finals durant la dècada de 1960 per corregir les desigualtats derivades del passat segregacionista dels Estats Units.
L’exprimera dama nord-americana Michelle Obama ha emès un comunicat criticant el dictamen.