Successos

El quadern negre

Tura Soler

“Què esperen? Que en Jordi es mori?”

La dona de Jordi Magentí es lamenta, des de Colòmbia, que el cas estigui aturat

La defensa exigeix al jutjat que obligui els Mossos a desencallar informes

“Però què esperen? Que en Jordi es mori abans de tancar el cas?” Ho manifesta des de Colòmbia Nancy Londoño, la dona de Jordi Magentí, únic encausat pel cas del doble crim de Susqueda. Magentí va ser arrestat just quan tenia les maletes fetes per anar-se’n a viure a Colòmbia, on ja estava Nancy Londoño, i des de llavors la parella només s’ha pogut veure les dues ocasions que Londoño ha pogut viatjar a Catalunya, de què una per anar a declarar i mentre Magentí estava pres. Magentí, tot i estar lliure, té retirat el passaport i la prohibició de sortir del país mentre estigui encausat. Londoño, que contínuament associa la paraula innocent al nom de Magentí, es qüestiona per què no hi ha manera que el procés judicial es tanqui i lamenta que el silenci judicial i la distància obligada els està desmoralitzant, tant a ella com al seu home. Des de Colòmbia, intenta seguir l’evolució del cas a través del que es publica i, diu, cada cop que veu que es produeix un canvi de jutge (n’hi ha hagut vuit) té l’esperança que, finalment, un “donarà el cop de martell” per tancar el cas que, segons ella, només es pot tancar amb “l’absolució o declaració d’innocència” del seu home. Però el cop de martell no arriba, i el mes que ve es compleixen sis anys de l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas al pantà de Susqueda.

Benet Salellas, el lletrat que defensa Jordi Magentí, ha presentat un escrit de queixa al jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners, denunciant les dilacions indegudes que està patint el procediment, segons remarca, per l’actitud dels Mossos, que retenen informes que no presenten al jutjat. “La policia judicial reté informació que no remet al jutjat i porta a terme un control del tempo investigador que ni li correspon ni és respectuós amb el dret a la defensa”, diu l’escrit de Salellas, que apunta que, tot i que tradicionalment és la representació de la víctima la que demana celeritat, en aquest cas la defensa ho ha demanat de forma reiterada atesa “la peculiaritat que la investigació es va dirigir cap a una persona equivocada”. Salellas, que ja havia demanat un impuls de la investigació en quatre ocasions més, assenyala que té comptades com a mínim 16 diligències reclamades i que no han estat aportades. Posa com a exemple que els Mossos retenen informes fets que no aporten en l’ofici que van presentar l’abril passat, que en conté de datats el 2017 i el 2018. Salellas apunta que algunes diligències han estat entregades incompletes expressament, i retreu també l’actitud de la fiscalia, que va tenir tres mesos la causa original, la va retornar al jutjat i, des del mes de maig, se l’ha tornada a endur, deixant la instrucció al jutjat aturada. Tot i que l’actual jutgessa, Ana María València, al març ja va instar els Mossos perquè entreguessin les diligències pendents, Salellas manté que la situació reclama mesures més contundents i proposa que s’exigeixi als Mossos que no tardin mes de tres mesos a entregar-ho tot. Un cop de martell judicial, com reclama Nancy Londoño.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.