Política

CONFLICTE BÈL·lic a l’est d’europa

El cas de Pablo González arriba al Parlament Europeu

Europarlamentaris d’esquerres, familiars i companys de professió han organitzat una jornada per donar a conèixer el seu cas, fer que Brussel·les s’hi impliqui i pressionar Varsòvia perquè respecti els drets processals bàsics

El periodista basc està en presó preventiva a Polònia des de fa més de 16 mesos acusat d’espiar a favor de Rússia

No s’han presentat proves que sustentin el cas ni s’ha celebrat cap judici

Europarlamentaris d’esquerres, familiars i companys de professió del periodista basc Pablo González, empresonat a Polònia des de fa més de 16 mesos acusat d’espiar a favor de Rússia han organitzat aquest dimarts un acte a Brussel·les per donar a conèixer el cas, promoure una major implicació del Parlament Europeu i pressionar Varsòvia perquè respecti els drets processals bàsics i aixequi la presó preventiva a González, segons informa Público, un dels mitjans amb els quals col·labora.

El periodista està empresonat preventivament a la presó de Radom i encara no s’han fet públiques ni proves que sustentin el cas ni s’ha celebrat cap judici. Va ser detingut el 28 de febrer del 2022, quatre dies després de l’inici de la guerra a Ucraïna i ni les autoritats espanyoles ni les europees s’han pronunciat sobre el seu cas. És per aquest motiu que els europarlamentaris dels grups L’Esquerra del Parlament Europeu (GUE/NGL) i els Verds (EFA) han promogut juntament amb la família de González la jornada Journalism is not a crime! (El periodisme no és un crim!, traduït al català), que se celebrarà al Parlament Europeu i consistirà en dues xerrades i una ronda de contactes entre familiars del periodista i diferents eurodiputats, entre els quals s’espera la presència d’eurodiputats del grup Socialistes i Demòcrates (S&D), de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) i no adscrits.

L’europarlamentari Miguel Ucrbán (Anticapitalistes), un dels organitzadors de la jornada, explica que l’objectiu és “fer arribar el cas a Europa”, ja que denuncia que a les instàncies europees hi ha un profund desconeixement sobre la situació de Pablo González per la “fustigació del govern ultradretà de Polònia, en forma de manca de recursos processals de llibertat o de presumpció d’innocència”.

La família del periodista denuncia que passa 23 hores diàries en una cel·la, que en els més de 16 mesos d’empresonament només els han permès dues visites i que la interlocució amb el govern espanyol ha estat inexistent.

Per ara, la justícia polonesa ha prorrogat la presó preventiva de Pablo González en cinc ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.