Opinió

Riquesa regional real

El finançament territorial de règim comú va ser dissenyat amb criteris polítics i es basa en la detracció de les regions que més PIB generen per entregar-lo a les altres, la qual cosa impedeix un major creixement de les que estan obligades a tenir dèficit fiscal interregional

Mal­grat que des de fa uns anys es digui que el PIB no reflec­teix ade­qua­da­ment el benes­tar d’una zona o d’un país i que el PIB per capita no és una mesura exacta del benes­tar d’un resi­dent d’aque­lla zona o d’aquell país, el cert és que encara no hi ha un índex comu­na­ment accep­tat per subs­ti­tuir-lo. (És curiós que les crítiques al PIB aug­men­tes­sin just després de l’inici de la crisi del 2007).

Evi­dent­ment, això que esmentàvem per al PIB per capita és apli­ca­ble a les diver­ses zones en què admi­nis­tra­ti­va­ment es divi­deix un país, i tot i que el PIB per capita no sigui sinònim de la riquesa anual que a cada resi­dent li cor­res­pon –insis­teixo, no és sinònim d’això– com que el PIB per capita repre­senta el valor mone­tari de la pro­ducció mit­jana que cada resi­dent genera en un any, pot equi­pa­rar-se a la renda que, en ter­mes mit­jans, cor­res­pon­dria a cada resi­dent d’un país o d’una zona.

No obs­tant això, l’expressió del PIB per capita de les àrees en què admi­nis­tra­ti­va­ment es divi­deix un país ha de con­te­nir el que cada àrea aporta o rep a fi de poder tenir una foto­gra­fia exacta de la rea­li­tat. Al gràfic adjunt es poden obser­var els PIB per capita de les regi­ons d’Espa­nya cor­res­po­nent al 2021, últi­mes dades publi­ca­des (bar­res gri­ses del gràfic), i el PIB per capita real cor­res­po­nent a cada regió, és a dir, con­si­de­rant el saldo fis­cal inter­re­gi­o­nal (bar­res taron­ges). Els sal­dos fis­cals inter­re­gi­o­nals apli­cats per pas­sar del PIB nomi­nal de cada regió al PIB són els cor­res­po­nents a l’any 2005, segons el mètode del flux mone­tari, única dada ofi­ci­al­ment publi­cada el 2008.

Obser­veu detin­gu­da­ment el nivell del PIB per capita que apa­reix a les estadísti­ques i el resul­tat d’apli­car els sal­dos fis­cals resul­tat del finançament fixat per la LOFCA (llei de finançament de les comu­ni­tats autònomes del 1980). Ofi­ci­al­ment, Cata­lu­nya va asso­lir el 2021 un PIB per capita de 29.942 euros, tot i que en rea­li­tat el PIB per capita que va gene­rar va ser de 32.547 euros, però en tenir un dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal del 8,7% del seu PIB, va aca­bar des­cen­dint fins a la dada ofi­cial esmen­tada.

A l’altre extrem, Extre­ma­dura, que tot i gene­rar un PIB per capita de 15.681 euros, final­ment, a causa de les trans­ferències que li va apor­tar el superàvit fis­cal inter­re­gi­o­nal, en va obte­nir un de 19.072 euros. Aneu mirant i ana­lit­zant.

El finançament ter­ri­to­rial a Espa­nya és de dos tipus: el dels ter­ri­to­ris amb règim propi (el País Basc i Navarra), i el de règim comú (totes les altres regi­ons). El finançament ter­ri­to­rial de règim comú va ser dis­se­nyat amb cri­te­ris polítics i es basa en la detracció de les regi­ons que més PIB gene­ren per entre­gar-lo a les altres, la qual cosa impe­deix un major crei­xe­ment de les que estan obli­ga­des a tenir dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal. Per aquest motiu, penso que el sis­tema d’admi­nis­tració en comu­ni­tats autònomes a Espa­nya és una ficció. Només dues regi­ons, el País Basc i Navarra, tenen una autèntica auto­no­mia pel fet que tenen auto­no­mia finan­cera. Només cinc són sos­te­ni­bles per si matei­xes (o almenys ho eren el 2005) i la resta neces­si­ten les trans­ferències de la LOFCA. Penso que aquesta és una situ­ació molt escas­sa­ment abor­dada i comen­tada i, també, des­co­ne­guda en gran mesura.

Aca­bem amb una cita del doc­tor Antoni Cas­tells, catedràtic d’Hisenda Pública de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i, excon­se­ller d’Eco­no­mia de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, en la inau­gu­ració d’un curs d’estiu sobre finançament de les comu­ni­tats autònomes del Con­sor­cio Uni­ver­si­dad Inter­na­ci­o­nal Menéndez Pelayo de Bar­ce­lona durant la seva etapa com a con­se­ller: “Si el més impor­tant és la igual­tat, la cohesió i la soli­da­ri­tat, ales­ho­res no fan falta les comu­ni­tats autònomes, només cal un model d’estat uni­tari.” (Serafí del Arco, “Cas­tells: «Si lo más impor­tante es la igual­dad, sobran las auto­nomías»”, a El País, 19.07.2007).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.