Societat

estat espanyol

El govern espanyol autoritza el desmantellament de la central de Garoña

El permís arriba deu anys després del cessament de l’explotació de la planta situada a Burgos

El Ministeri espanyol de Transició Ecològica ha publicat aquest dilluns al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’autorització per al desmantellament de la central nuclear de Garoña (Santa Maria de Garoña, Burgos), que es va inaugurar el 1971, és propietat de Nuclenor –empresa formada per Iberdrola i Endesa– i estava inactiva des de 2012.

L’ordre ministerial per al desmantellament autoritza també la transferència de titularitat de la instal·lació de Nuclenor a Enresa, l’Empresa Nacional de Residuos Radioactivos S.A., que està prevista pels pròxims dies perquè puguin començar les obres sobre el terreny, informa l’agència Efe. El projecte de desmantellament, expliquen l’ACN i Efe, s’allargarà fins al 2033, compte amb un pressupost de 475 milions d’euros i està previst fins a 350 persones hi treballin.

La central de Garoña està situada a la Vall de Tobalina (Burgos), tenia una potència instal·lada de 466 MW, es va inaugurar el 1971 i es va desconnectar de la xarxa elèctrica el desembre de 2012, quan l’empresa propietària de la central, Nuclenor, va comunicar al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme la seva decisió de no continuar explotant-la.

En juliol de 2013 es va declarar el cessament definitiu de l’explotació, però segons el govern espanyol no va ser per raons de seguretat o protecció radiològica. El 2014 Nuclenor va demanar reprendre l’activitat i el 2017 aquesta petició va ser denegada pel Ministeri d’Energia. Explica l’ACN que el desmantellament es farà en dues fases. La primera va de 2023 a 2026 i permetrà desmuntar els sistemes, estructures i components de l’edifici de la turbina. També s’evacuarà el combustible gastat que es troba a la piscina de la central i es traslladarà a un magatzem temporal. A la segona fase, entre 2027 i 2033, es desmantellaran els edificis de caràcter radiològic. Es farà també la descontaminació i es demoliran les estructures, i finalment es restaurarà el complex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.