Política

L’espionatge amb Pegasus a Aragonès l’investigarà un jutjat de Barcelona

No ho farà l’Audiència Nacional, que va arxivar el cas de Pedro Sánchez, un cop la de Barcelona hagi estimat el recurs presentat pel president de la Generalitat

L’Audiència de Bar­ce­lona ha esti­mat el recurs pre­sen­tat pel pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, per l’espi­o­natge al mòbil amb el pro­gra­mari Pega­sus i ha acor­dat que sigui un jut­jat ordi­nari, en comp­tes de l’Audiència Naci­o­nal, el que inves­ti­gui el cas. La decisió es pro­du­eix després que el pas­sat 10 de juliol el magis­trat de l’Audiència Naci­o­nal José Luis Calama arxivés pro­vi­si­o­nal­ment la causa oberta per espi­o­natge dels telèfons mòbils del pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, i dels minis­tres de Defensa, Mar­ga­rita Robles, Inte­rior, Fer­nando Grande-Mar­laska, i Agri­cul­tura, Luis Pla­nas, per “l’abso­luta falta de coo­pe­ració jurídica d’Israel”.

En una inter­lo­cutòria, avançada per l’emis­sora Cata­lu­nya Ràdio i a la qual ha tin­gut accés EFE, la secció novena de l’Audiència de Bar­ce­lona con­clou que l’espi­o­natge a Ara­gonès no entra a les com­petències de l’Audiència Naci­o­nal, perquè si bé és una vul­ne­ració de la inti­mi­tat d’una alta ins­ti­tució de l’Estat, l’atac no afecta de manera relle­vant la “forma de govern”.

La que­re­lla va arri­bar a l’Audiència Naci­o­nal després d’inhi­bir-se el titu­lar del jut­jat d’ins­trucció número 29 de Bar­ce­lona, que, d’acord amb el cri­teri de la Fis­ca­lia, va con­si­de­rar aquest tri­bu­nal el com­pe­tent per ser el pre­si­dent català una alta ins­ti­tució de l’Estat.

Els advo­cats del pre­si­dent català van recórrer la reso­lució judi­cial, al·legant que no qual­se­vol atac a alts càrrecs del govern català jus­ti­fi­cava la com­petència de l’Audiència Naci­o­nal mal­grat que el cas pogués afec­tar “la dimensió política” d’Ara­gonès.

La sala sosté que, d’acord amb la que­re­lla, els atacs informàtics s’hau­rien “foca­lit­zat” al mòbil d’Ara­gonès, “en gran mesura, en la seva con­dició de des­ta­cat mem­bre del par­tit ERC i en la seva con­dició pro­fes­si­o­nal com a polític a l’esfera més àmplia dels movi­ments vin­cu­lats a Cata­lu­nya a l’inde­pen­den­tisme”.

En con­seqüència, afe­geix, el “bé jurídic” ata­cat és la inti­mi­tat d’Ara­gonès, “ja sigui en el seu ves­sant pri­vat o estric­ta­ment per­so­nal com, més pro­ba­ble­ment, en el seu ves­sant més públic i polític com a mem­bre des­ta­cat, pre­ci­sa­ment, d’un par­tit polític de tall inde­pen­den­tista, en línia del que hau­ria pas­sat amb els senyors Tor­rent i Mara­gall i altres per­so­nes de la soci­e­tat civil vin­cu­la­des al propòsit polític inde­pen­den­tista”.

“Però no arri­bem a entre­veure, de cap manera, sem­pre amb base als fets des­crits a la que­re­lla, que els atacs informàtics, l’auto­ria dels quals apunta la que­re­llant al CNI, i que hau­rien vul­ne­rat aquesta inti­mi­tat per­so­nal, afec­tin, o puguin fer-ho de manera relle­vant, a la forma de govern en qual­se­vol de les seves accep­ci­ons”, afe­geix la inter­lo­cutòria.

La sala subrat­lla així mateix que l’ano­mena “atenció” que en el cas de la inves­ti­gació seguida per l’espi­o­natge als diri­gents d’ERC Roger Tor­rent -expre­si­dent del Par­la­ment- i Ernest Mara­gall la Fis­ca­lia no hagi dema­nat que es remeti a l’Audiència Naci­o­nal, “emple­ant el mateix cri­teri com­pe­ten­cial sos­tin­gut ara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.