Política

Suècia

Una ferida greu en un tiroteig al consolat suec d’Izmir, en plena tensió per la crema d’Alcorans

Segons les autoritats turques, l’atacant és una persona “mentalment discapacitada” i ha estat detinguda

Estocolm anuncia el reforçament dels controls fronterers davant l’augment de l’amenaça a la seguretat del país

Un tre­ba­lla­dora turca del con­so­lat hono­rari de Suècia a Izmir ha resul­tat ferida aquest dimarts en un atac armat con­tra l’ofi­cina diplomàtica, ha infor­mat la tele­visió pública turca TRT.

Els fets han pas­sat cap tres quarts de vuit hora local (una hora menys a Cata­lu­nya) a l’exte­rior del con­so­lat. Segons l’ofi­cina del gover­na­dor d’Izmir, l’atac ha estat per­pe­trat per una per­sona “men­tal­ment dis­ca­pa­ci­tada”. L’home ha “estat posat sota custòdia jun­ta­ment amb l’arma uti­lit­zada en l’inci­dent”. “Hi ha un inves­ti­gació judi­cial en curs”, ha afe­git la gover­nació d’Izmir.

La víctima, una dona que tre­ba­llava de secretària al con­so­lat hono­rari, ha estat tras­lla­dada a l’Hos­pi­tal Tepe­cik en estat crític.

Suècia reforça la segu­re­tat

L’inci­dent coin­ci­deix amb l’anunci que Suècia reforçarà els con­trols fron­te­rers per l’aug­ment de l’amenaça a la segu­re­tat per les cre­mes d’exem­plars de l’Alcorà al país escan­di­nau, que han cris­pat el món islàmic.

La mesura, que serà apro­vada dijous, per­metrà a la poli­cia sueca ins­pec­ci­o­nar vehi­cles, prac­ti­car escor­colls i rea­lit­zar diver­ses acci­ons per aug­men­tar el con­trol d’iden­ti­tat, segons han expli­cat aquest dimarts el pri­mer minis­tre, Ulf Kris­ters­son, i el titu­lar de Justícia, Gun­nar Strömer. Kris­ters­son ha jus­ti­fi­cat que “per­so­nes que tenen una vin­cu­lació vaga amb Suècia no han de poder entrar al país per come­tre delic­tes”.

El pri­mer minis­tre ha situat aquesta mesura en un “ampli front” d’ini­ci­a­ti­ves diplomàtiques i de segu­re­tat que el govern suec ha impul­sat en les últi­mes set­ma­nes. Kris­ters­son, ha reco­ne­gut que la situ­ació és “seri­osa” i ha asse­nya­lat que “estem en con­tacte diari amb els ser­veis d’intel·ligència”. Segons les auto­ri­tats sue­ques, el país ha pas­sat de ser un “objec­tiu legítim” per al ter­ro­risme inter­na­ci­o­nal a un de “pri­o­ri­tari”.

En les últi­mes set­ma­nes s’han produït cre­mes de còpies del lli­bre sagrat dels musul­mans davant les ambai­xa­des d’Irak i Egipte a Esto­colm i Copen­ha­guen, cosa que ha pro­vo­cat la ira dels musul­mans de tot el món i un aug­ment de la tensió diplomàtica amb els països escan­di­naus sense pre­ce­dents. A més de grans mani­fes­ta­ci­ons a països islàmics, diver­sos governs de països de majo­ria musul­mana han adver­tit que la per­missió de les cre­mes d’exem­plars de l’Alcorà pot tenir con­seqüències en les rela­ci­ons diplomàtiques, com ja ha fet l’Iraq amb l’expulsió de l’ambai­xa­dora sueca a Bag­dad. L’Orga­nit­zació de Coo­pe­ració Islàmica (OCI) ha exi­git a les auto­ri­tats dels dos països nòrdics que pren­guin mesu­res per atu­rar aques­tes cre­mes, l’última de les quals va ser rea­lit­zada dilluns davant el Par­la­ment suec.

Els governs dels dos països nòrdics van apun­tar fa uns dies que estu­dien la pos­si­bi­li­tat de res­trin­gir aquests actes o pro­hi­bir-los quan es con­vo­quin davant d’ambai­xa­des estran­ge­res, una pro­posta que ha rebut crítiques de l’opo­sició política a tots dos països.

El pri­mer minis­tre suec va defen­sar que “no es tracta de limi­tar la lli­ber­tat d’expressió sinó d’ampliar el con­trol dels per­mi­sos per a les reu­ni­ons públi­ques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.