conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Zelenski diu que la contraofensiva “és molt complicada per la densitat de les mines”
Els ucraïnesos celebren aquest dimecres el Dia de la Bandera per segona vegada sota ocupació russa
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut aquest dimecres que la contraofensiva amb la qual les tropes ucraïneses intenten recuperar territori ocupat per Rússia “és molt complicada” a causa de “la densitat” dels camps de mines amb els quals Rússia protegeix les seves posicions de l’avanç ucraïnès.
“És molt difícil per a nosaltres, perquè el minat és molt dens”, va dir Zelenski durant una roda de premsa a Kíev amb el primer ministre de Finlàndia, Petteri Orpo, que va anunciar un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna que consistirà en “armament pesant i municions”.
Tot i això, Zelenski, ha recordat que l’Exèrcit ucraïnès no ha deixat d’avançar en les tres zones del front en què duu a terme accions d’atac des que va començar la seva contraofensiva a principis de juny.
Kíiv va afirmar ahir que les seves tropes han recuperat la localitat de Robotine, a la província de Zaporíjia, al sud-est del país, des d’on les forces ucraïneses tracten d’obrir-se pas cap a la ciutat ocupada de Melitòpol amb l’objectiu d’arribar a la costa del mar d’Azov.
El portaveu militar Andrí Kovalov ha afirmat avui que les forces ucraïneses prossegueixen amb les seves accions ofensives en aquesta part del front, on també s’estan afermant en les posicions capturades, i als voltants de Bakhmut, en l’est del país.
Dia de la bandera
Els ucraïnesos celebren aquest dimecres per segona vegada el Dia de la Bandera sota ocupació russa i adjudiquen a la seva ensenya una importància especial en les zones atacades i ocupades com a emblema de la seva identitat nacional en perill, fins amb el risc de persecució.
“Els russos tenien totes les armes. Nosaltres, només banderes. I, així i tot, ens tenien por”, diu Ludmyla Starkova sobre els primers dies de l’ocupació de la seva ciutat, Kherson, quan milers de ciutadans van protestar per la invasió. El vídeo que va mostrar a Ludmyla desenterrant acuradament una bandera ucraïnesa de sota unes rajoles prop de la seva casa es va fer viral el dia que Kherson va ser alliberada el novembre passat. Més de nou mesos després encara s’emociona quan parla amb Efe, acompanyada del seu fill Serguí, qui des del primer dia de l’ocupació va acudir a les protestes amb la bandera i va ajudar a distribuir ajuda humanitària. La seva patriòtica actitud li va convertir en un objectiu per al Servei de Seguretat de Rússia. “Em van despullar i em van colpejar. Però res em va espantar tant com quan em van dir que m’anaven a disparar”, recorda. Serguí creu que va tenir sort perquè va ser detingut quan els russos semblava que encara no sabien què fer amb els opositors.
Una vegada alliberada la ciutat van aparèixer del no-res desenes de banderes als carrers, prova que estaven sent amagades pels ciutadans, agrega.
“La guerra canvia els valors. La gent valora les banderes més que els diners o les joies. Perquè la nostra bandera és símbol del país, de la nostra llibertat, de tot pel que hem estat combatent o sofrint durant l’ocupació”, explica Serguí. Milers de banderes ucraïneses es poden veure en ciutats des de Lviv, en l’oest, fins a Kramatorsk, en l’Est, i Odessa, al sud.