Política

L’Eurocambra enviarà al desembre la missió per avaluar l’ús del castellà a les escoles

L’objectiu és respondre la queixa plantejada per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) el 2017 sobre el model d’immersió i que ha tingut el suport de PP i Cs

La Comissió de Peti­ci­ons del Par­la­ment Euro­peu visi­tarà Cata­lu­nya el mes de desem­bre per a exa­mi­nar el model d’immersió lingüística i res­pon­dre a la queixa plan­te­jada per l’Assem­blea per una Escola Bilingüe de Cata­lu­nya (AEB) que va denun­ciar el 2017 “l’exclusió de l’espa­nyol/cas­tellà a les aules cata­la­nes i les per­ju­di­ci­als con­seqüències per a la for­mació dels alum­nes cata­lans”.

Segons ha infor­mat la mateixa assem­blea i han con­fir­mat a l’ACN fonts de l’Euro­cam­bra, els pro­pers 18, 19 i 20 de desem­bre una dele­gació de sis euro­par­la­men­ta­ris es des­plaçarà a Cata­lu­nya per a com­pro­var in situ l’impacte que el model d’immersió lingüística obli­gatòria en català té per als alum­nes cas­te­lla­no­par­lants, espe­ci­al­ment per als alum­nes amb neces­si­tats espe­ci­als i els que s’incor­po­ren al sis­tema edu­ca­tiu català arri­bats des d’altres comu­ni­tats autònomes, països euro­peus o extra­co­mu­ni­ta­ris.

La Fact Fin­ding Visit (FFV) de la Comissió de Peti­ci­ons té com a objec­tiu reco­pi­lar a Cata­lu­nya infor­mació i dades sobre el tema denun­ciat en la queixa. L’agenda dels tres dies de visita dels sis euro­di­pu­tats serà deba­tuda i apro­vada en les pròximes set­ma­nes. Per ara, es des­co­nei­xen els mem­bres de la cam­bra que for­ma­ran per part de l’expe­dició.

A finals del 2017 la Comissió de Peti­ci­ons del Par­la­ment euro­peu (PETI), que pre­si­deix la popu­lar Dolors Mont­ser­rat, va reco­llir la queixa que també va impul­sar Ciu­ta­dans for­mant part dels libe­rals de Reno­var Europa. L’AEB con­si­dera que les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques espa­nyola i cata­lana incom­plei­xen les sentències dels tri­bu­nals que reco­nei­xen el dret dels alum­nes a ser esco­la­rit­zats també en cas­tellà. També asse­gura que “la dis­cri­mi­nació dels cas­te­lla­no­par­lants a Cata­lu­nya és contrària als prin­ci­pis de no dis­cri­mi­nació per raó de llen­gua” i vul­nera el res­pecte a la diver­si­tat cul­tu­ral i lingüística. També creu que la immersió suposa una res­tricció a la lli­ber­tat de cir­cu­lació dels nens.

Por­tes ober­tes

La con­se­llera d’Edu­cació, Anna Simó, ha asse­gu­rat avui que “tenim les por­tes del Depar­ta­ment ober­tes, de qual­se­vol cen­tre que vul­gui aquesta comissió” i ha afe­git que els euro­di­pu­tats que for­min part de la missió tin­dran “tota la infor­mació i més per con­tras­tar la infor­mació que se’ls pugui donar des d’orga­nit­za­ci­ons com l’Assem­blea per una Escola Bilingüe de Cata­lu­nya (AEB). “(Infor­mació) que con­tras­ta­rem de totes totes, o con­tra­di­rem, millor dit”, ha conclòs.

La mesa del Par­la­ment va enviar una carta en nom del Par­la­ment a l’euro­cam­bra el novem­bre pas­sat dema­nant que no es fes aquesta missió en con­si­de­rar que “forma part d’una dinàmica de per­se­cució de la llen­gua cata­lana i con­travé el con­sens social exis­tent a Cata­lu­nya a l’entorn de la defensa del model d’immersió lingüística”. També s’espe­ci­fica que “només el 32,4% de la població és par­lant habi­tual de català” i que aquesta xifra “s’ha anat reduint en les dar­re­res dues dècades i deixa la llen­gua en un estat d’enorme vul­ne­ra­bi­li­tat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.