Política

g20

L’Índia posa a prova la seva creixent influència geopolítica com amfitriona de la cimera del G20

Nova Delhi busca amplificar la veu de l’anomenat Sud Global

Els conflictes entre grups i forces del club dels països més poderosos posen dinamita sota la taula

L’Índia es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre del panorama geopolític en acollir la reunió de líders del G20 a Nova Delhi. La invasió russa d’Ucraïna i les seves ramificacions globals centraran la cimera, com ja ho van fer l’any passat. Aquesta vegada, però el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, ha promès que no deixarà que Ucraïna eclipsi les necessitats de l’anomenat Sud Global, majoritàriament països en vies de desenvolupament i molts d’ells antigues colònies, però molts d’aquests problemes estan relacionats amb la guerra. Aquesta promesa de donar més veu al Sud Global feta per Modi, serà posada a prova en aquesta cimera com amfitrió. Una trobada marcada per les tensions entre diversos membres del club dels països més poderosos, que han motivat absències notables com les dels presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de la Xina, Xi Jinping.

Tant Moscou com Pequín van confirmar recentment que els seus dirigents no participarien en la cimera de dos dies que arrenca aquest dissabte a Nova Delhi i, que en lloc seu hi anirien el ministre rus d’Afers Estrangers, Sergei Lavrov, i el primer ministre xinès, Li Qiang.

Això atorgarà una més gran influència sobre l’agenda del G20 als interessos d’Occident, liderat pel president nord-americà, Joe Biden, que advocarà per una reforma del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional (FMI), segons ha informat la Casa Blanca.

El seu homòleg francès, Emmanuel Macron, també anirà a la reunió amb l’objectiu d’abordar els riscos de fragmentació derivats principalment del conflicte a Ucraïna, ha informat en un comunicat l’ambaixada francesa a l’Índia. La posició del país asiàtic no és gens fàcil diplomàticament, atesos els seus vincles històrics amb Moscou, la seva creixent relació amb Occident i la seva hostilitat amb Pequín per una disputa fronterera. Tot i la negativa de l’Índia a condemnar directament a Rússia per la invasió d’Ucraïna, Occident i els seus aliats han festejat agressivament el país asiàtic, ja que compten amb ell com a baluard contra la creixent influència de la Xina a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.