Successos

marroc

La xifra de víctimes del terratrèmol al Marroc continua creixent

L’últim recompte confirmat per les autoritats és de 2.012 morts i 2.059 ferits, la majoria molt greus

Els equips de salvament continuen buscant supervivents, però hi ha zones on encara no han pogut arribar

Milers de marroquins passen la segona nit al ras després del devastador sisme

El Marroc s’ha despertat aquest diumenge en estat de xoc. Ningú estalvia esforços en la lluita per trobar cossos sota la runa, mentre es plora les víctimes de la catàstrofe sísmica que ha deixat almenys 2.012 morts i 2.059 ferits, 1.404 dels quals en estat molt greu, segons l’últim balanç oficial de víctimes susceptible d’augmentar. Milers de persones han passat la segona nit al ras per por a possibles rèpliques. La por, l’angoixa i la incertesa s’ha apoderat de molta gent a Marràqueix que han tornat a passar la nit al carrer preocupada pels danys que el tremolor va causar a casa seva i si aquesta no aguantaria una nova sacsejada.

El sisme de magnitud 6,8 segons els serveis geològics nord-americanes i de 7 segons el centre marroquí de geofísica registrat poc després de la mitjanit de divendres –hora catalana–, és el més potent registrat mai al país del nord d’Àfrica.

El sisme es va produir a uns vuit quilòmetres de profunditat i va tenir l’epicentre a Ighil, al vessant sud de l’Atlas. Va sacsejar la regió al sud-oest de Marràqueix i va provocar l’esfondrament de nombrosos edificis, amb persones a l’interior. A les zones rurals va arrasar pobles sencers. Les províncies més afectades són les d’Al Haouz, Marràqueix, Uarzazat, Azilal, Chichaoua i Taroudant, segons la premsa local.

El terratrèmol va ser tan fort que es va notar a la major part del territori i en algunes províncies de la veïna Algèria, Andalusia i Portugal, on no va produir víctimes ni danys.

El rei Mohamed VI del Marroc ha declarat tres dies de dol, durant els quals bandera nacional onejarà a mig pal, i per ordre del monarca les forces armades han desplegat equips de rescat per proporcionar a les zones afectes aigua potable, aliments i tendes de campanya. Diversos països, entre ells els estats francès i espanyol, Israel, Itàlia i els Estats Units han ofert ajuda. La veïna Algèria, que manté complicades relacions amb el Marroc, han obert el seu espai aeri, que feia dos anys que estava tancat a vols d’ajuda humanitària.

El Govern activa l’oficina a Tunis

Des de Catalunya, la Generalitat està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol que aquesta nit ha afectat el Marroc. “Estem en contacte amb les autoritats pertinents, i recopilant informació sobre les víctimes i els danys”, han assenyalat fonts de l’executiu. Qualsevol persona afectada es pot posar en contacte amb el Govern, també a través de la Delegació al Nord d’Àfrica. De moment, en aquestes primeres hores, han recomanat seguir les indicacions de les autoritats i els equips d’emergència del Marroc. “Estem activant també un punt de contacte i informació per als molts catalans que tenen familiars al Marroc. El delegat del Govern al Nord d’Àfrica i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament estan sobre el terreny, a disposició dels afectats, i de l’ajuda que precisin les autoritats del Marroc els propers dies”, afegeix el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.