Economia

economia

Dèficit fiscal històric: 22.000 milions

Fa anys que Cata­lu­nya denun­cia que aporta molt més a l’Estat del que rep i això té un impacte directe en la seva capa­ci­tat d’inversió i des­pesa, però el dèficit fis­cal amb l’admi­nis­tració cen­tral ha arri­bat a un màxim històric en ter­mes abso­luts i ja voreja els 22.000 mili­ons, gai­rebé el 10% del PIB. El 2021, es va situar en 21.982 mili­ons, una dada equi­va­lent al 9,6% del PIB català, men­tre que l’exer­cici ante­rior la diferència entre el que va ingres­sar l’Estat de Cata­lu­nya i el que va des­ti­nar-hi va arri­bar als 20.772 mili­ons, un 9,8% del PIB.

Les dar­re­res xifres són inèdites, mai el dese­qui­li­bri en ter­mes abso­luts havia estat tan alt, i, com va expo­sar ahir la con­se­llera d’Eco­no­mia, Natàlia Mas, la bretxa de gai­rebé 22.000 mili­ons repre­senta la mei­tat del pres­su­post d’aquest any de la Gene­ra­li­tat. En decla­ra­ci­ons reco­lli­des per Efe i l’ACN, Mas va deta­llar que això sig­ni­fica que cada català dis­posa de “gai­rebé 3.000 euros menys” i va aler­tar que això té “una afec­tació molt directa en la ciu­ta­da­nia” perquè limita la des­pesa en salut, ser­veis soci­als i infra­es­truc­tu­res. Es tracta d’un “ofec finan­cer sos­tin­gut, injust i deli­be­rat” cau­sat per un sis­tema de finançament “injust i caduc” i el rei­te­rat “incom­pli­ment” de la inversió de l’Estat a Cata­lu­nya, va denun­ciar la con­se­llera. Amb relació al PIB, el dèficit fis­cal del 2021 i el 2020 suposa la ter­cera i quarta dada més alta de la sèrie històrica, ini­ci­ada el 1986. Cal “rever­tir aquest greuge”, va rei­te­rar Mas, i esta­blir una “una relació bila­te­ral que posi fi a aquesta sag­nia que fa temps que dura”. “En aques­tes con­di­ci­ons, que Cata­lu­nya man­tin­gui el dina­misme econòmic es pot con­si­de­rar gai­rebé una heroïcitat”, va valo­rar.

Segons la balança fis­cal del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia i Hisenda pre­sen­tada ahir, Cata­lu­nya va apor­tar a l’Estat més del 19,3% dels ingres­sos el 2020 i el 19,2% el 2021, men­tre que només va rebre el 13,7% i el 13,6% de la des­pesa de l’Estat. Un cop més, el govern s’ha basat en esti­ma­ci­ons pròpies, ja que –fa anys que posa sobre la taula– l’exe­cu­tiu espa­nyol no li faci­lita les dades necessàries per ela­bo­rar aquests càlculs. Entre els anys 1986 i 2021, el dèficit fis­cal més alt es va regis­trar el 1993 i el 2002, quan va superar el 10% del PIB català.

Quan li van pre­gun­tar si resol­dre el dèficit fis­cal o posar en marxa un nou model de finançament serà una demanda d’ERC per inves­tir Pedro Sánchez com a pre­si­dent, la con­se­llera va res­pon­dre que el “benes­tar” dels cata­lans és una de les con­di­ci­ons que posa ERC en la nego­ci­ació, a més de l’auto­de­ter­mi­nació i l’amnis­tia, i que “no hi ha benes­tar sense recur­sos”.

http://​www.​elpuntavui.​cat/​economia/​article/​18-​economia/​2334687-​deficit-​fiscal-​historic-​de-​catalunya-​amb-​l-​estat-​ja-​frega-​el-​10-​del-​pib.​html

2334687

LA FRASE

Cal revertir aquest greuge crònic perquè té una afectació directa en la inversió en educació o salut
Natàlia Mas
Consellera d’economia

LA XIFRA

13,6
per cent
de la despesa de l’Estat va rebre Catalunya el 2021 tot i aportar el 19,2% dels recursos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.