La previsió de reducció salarial i la IA preocupen els tecnòlegs
L’exigència de noves capacitats, el retorn al treball presencial i l’arribada d’ofertes econòmiques menys atractives provoquen tensió en el sector
El sector tecnològic està vivint una època de transformació, amb ajustos de plantilla, canvis en el model de treball i l’exigència de noves capacitats i especialitzacions. Tot i això, els perfils tecnològics segueixen sent els més demandats per empreses de tots els sectors. Segons un estudi que ha realitzat l’empresa espanyola Circular, que facilita la captació de talent tecnològic a les empreses, juntament amb Joppy, la plataforma catalana de recerca d’aquest tipus de perfils, el sector està en tensió per les reduccions salarials que s’albiren per a l’any vinent i pel creixent protagonisme que està adquirint la intel·ligència artificial (IA).
En l’estudi, en el qual hi han participat 350 professionals de diferents perfils tecnològics que treballen a l’Estat en tot tipus d’àmbits empresarials o com a autònoms, s’indica que poc més de la meitat, el 53%, es declara capaç d’enfrontar-se a un ajust salarial l’any vinent, així com d’encarar el repte que suposa la incorporació de la IA al dia a dia de les seves funcions.
Per al 43% dels participants en l’estudi, el gran repte serà aconseguir les competències necessàries per respondre a la demanda de les empreses. En aquest sentit, 7 de cada 10 voldria incrementar els coneixements i capacitacions en matèria d’IA.
Sobre la preocupació que han mostrat pel que fa a la situació econòmica futura, l’estudi indica que mentre el 37% creu que aquesta millorarà, el 17% pensa que anirà a pitjor, i un 20% del total està força preocupat per la repercussió que pugui tenir en el sector la crisi econòmica.
També aporta tensió al sector el fet de la disminució d’ofertes d’ocupació. Segons l’estudi, el 44% dels enquestats han rebut menys ofertes enguany que l’any anterior i només un 17% manifesta que n’ha rebut més. De cara a l’any vinent, mentre un 42% considera que les ofertes de feina es mantindran, un 18% està convençut que baixaran. Aquestes sensacions incrementen el nerviosisme entre els tecnòlegs.
Menys treball en remot.
A hores d’ara, 6 de cada 10 dels professionals consultats treballen en remot, un 26% manté un model híbrid i un 11% té la possibilitat de triar lliurement com vol treballar. Només a un 4% se li exigeix ser present físicament en el lloc de treball. Tot i aquestes xifres, la tendència indica que el 2024 les empreses seran més selectives a l’hora d’oferir teletreball.
En aquest sentit, l’estudi indica que 8 de cada 10 enquestats no volen ni tenir en compte aquesta possibilitat. De fet, 9 de cada 10 consideren el teletreball com el principal benefici que els hi pot oferir una empresa, a gran distància d’altres com el fet de disposar d’una assegurança mèdica privada (important per al 41% dels enquestats), ajuts familiars (37%), treball híbrid (20%) o vals de menjar (19%).
Circular i Joppy també han realitzat una consulta paral·lela dirigida als reclutadors de més de 60 companyies que contracten perfils tecnològics a l’Estat. Les xifres resultants també són força indicatives del canvi que està vivint el sector. En aquest sentit, 6 de cada 10 afirmen que les contractacions realitzades durant aquest any han baixat, només el 33% creu que s’incrementaran l’any vinent i el 59% ha detectat un augment notable de professionals que estan en recerca activa d’ocupació. Sembla que el sector ha de viure la seva tempesta perfecta més aviat que tard.