Política

El Congrés fa el primer pas per al nou reglament de les llengües

PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG sumen majoria absoluta per a la tramitació de la reforma per la via d’urgència i en lectura única

Gabriel Rufián pronuncia les primeres paraules en català permeses al Congrés i reivindica l’escola catalana

El ple del Congrés ha fet avui el pri­mer pas per a la modi­fi­cació del regla­ment de la cam­bra baixa que per­metrà l’ús del català, l’aranès, el basc i el gallec a tota l’acti­vi­tat par­la­mentària. La unió de PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG ha sumat 176 vots, la majo­ria abso­luta, per apro­var la presa en con­si­de­ració de la reforma, la seva tra­mi­tació per la via d’urgència i en lec­tura única. Aquest era un tràmit neces­sari perquè dijous el Congrés doni llum verda defi­ni­tiva a la reforma en un ple on s’espera que PP i Vox, con­tra­ris a per­me­tre altres llengües dife­rents del cas­tellà, tor­na­ran a pro­var de boi­co­te­jar el debat. Tan­ma­teix, avui ha estat el pri­mer cop en què els dipu­tats s’han pogut expres­sar en qual­se­vol de les llengües ofi­ci­als a l’Estat, gràcies a l’ús d’auri­cu­lars i de tra­ducció simultània.

“Par­laré en català perquè puc, gràcies a l’escola cata­lana”. Aques­tes han estat les pri­me­res parau­les en català per­me­ses al Congrés, sense inter­rup­ci­ons ni admo­ni­ci­ons per part de la pre­sidència de la cam­bra. Les ha pro­nun­ci­a­des el dipu­tat d’Esquerra Repu­bli­cana Gabriel Rufián. El por­ta­veu d’ERC també ha expres­sat la volun­tat de par­lar en català, perquè “és la llen­gua del meu país”, i “en ter­cer lloc perquè és la llen­gua que estimo tant que és la que he triat per par­lar amb la per­sona que més m’estimo, el meu fill”.

En el seu dis­curs, Rufián també ha argu­men­tat el desig de par­lar català al Congrés fent al·lusió a la “intran­sigència i el cinisme històric” d’alguns, que, ha afir­mat, “han con­ver­tit par­lar en català, aranès, euskera o gallec en un acte revo­lu­ci­o­nari”. Final­ment, s’ha feli­ci­tat per haver arri­bat a un acord històric que ho ha fet pos­si­ble. “I és un honor per al meu grup, per al meu par­tit i per a mi mateix, orgullós fill i net d’anda­lu­sos ser els pri­mers a fer un dis­curs inequívoca­ment i inte­gra­ment en català des d’aquest faris­tol”, ha reblat.

Rufián no ha estal­viat invec­ti­ves cap als que cri­ti­quen la mesura: Gabriel Rufián, ha dit que “si hi ha una Casa Reial que no vota ningú i es gasta vuit mili­ons l’any tam­poc passa res per gas­tar una miqueta perquè la gent parli en la llen­gua que vul­gui”.

Amb tot, la pri­mera llen­gua no cas­te­llana que s’ha sen­tit avui al Congrés ha estat el gallec. Segons informa Efe, el dipu­tat del PSOE José Ramón Bes­teiro ha estre­nat el sis­tema de tra­ducció simultània amb una inter­venció que ha com­bi­nat el gallec amb el cas­tellà. Entre Bes­teiro i Rufián hi ha inter­vin­gut la por­ta­veu de Sumar, Marta Lois, també en un dis­curs en què ha com­bi­nat el gallec i el cas­tellà.

Aques­tes llengües es poden sen­tir abans de l’apro­vació de la reforma perquè la Mesa del Congrés, a pro­posta de la seva pre­si­denta, Fran­cina Armen­gol, va apro­var la set­mana pas­sada un acord perquè es pogues­sin uti­lit­zar en aquest ple. En el ple d’inves­ti­dura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, pre­vist per a la set­mana vinent, també es podran fer ser­vir amb la reforma ja en vigor.

Els sis tra­duc­tors que tre­ba­lla­ran a par­tir d’aquest dimarts for­men part d’una borsa de 12 que s’ani­ran relle­vant al llarg dels temps. Segons aques­tes fonts, tots són tre­ba­lla­dors autònoms i cobren entre 80 i 100 euros l’hora.

Tots actuen a distància. No estan física­ment al Congrés i el retard màxim cal­cu­lat del sis­tema serà de qua­tre segons. La cam­bra els anirà con­trac­tant en funció de les neces­si­tats del ple, però no podran sobre­pas­sar els cobra­ments d’un con­tracte menor. Tot aquest sis­tema, ins­pi­rat en el que ja té des­ple­gat el Senat, serà vigent pre­vi­si­ble­ment només fins a final d’any, en què la pre­sidència del Congrés pre­veu la con­vo­catòria de con­cur­sos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.