Salut

Un 1,3% de la població pateix algun tipus de demència

La prevalença de l’Alzheimer en majors de 59 anys arriba a un 2% de la ciutadania

Un 1,3% de la població pateix algun tipus de demència a Cata­lu­nya, segons el Regis­tre de mor­bi­di­tat i uti­lit­zació de recur­sos sani­ta­ris de Cata­lu­nya (MUSS­CAT). Coin­ci­dint amb el Dia Mun­dial de l’Alz­hei­mer, han fet públic que un total de. 41.600 per­so­nes amb una mit­jana d’edat pro­pera als 82 anys tenen la malal­tia, el 71,7% de les quals són dones i el 28,3% són homes, men­tre que el 2% de la població major de 59 anys de Cata­lu­nya el té diagnos­ti­cat. En el cas dels majors de 79 anys la xifra puja al 6,5% i en els majors de 89 anys és del 8,8%.

Entre els prin­ci­pals fac­tors de risc es tro­ben l’edat avançada, el gènere –té més incidència en dones–, els fac­tors genètics i here­di­ta­ris – tot i no estar clar que sigui una malal­tia here­ditària–, la síndrome de Down i el trau­ma­tisme cra­nial. Altres fac­tors que poden con­tri­buir al desen­vo­lu­pa­ment de la malal­tia poden ser els ante­ce­dents fami­li­ars, una edat materna supe­rior als qua­ranta anys en el moment del nai­xe­ment, hiper­tensió, la dia­be­tis o l’alte­ració del nivell de grei­xos a la sang (dis­li­pidèmia).

L’Alz­hei­mer és un tras­torn pro­gres­siu i dege­ne­ra­tiu de les cèl·lules cere­brals que pro­voca un dete­ri­o­ra­ment de la memòria, el pen­sa­ment i la con­ducta de la per­sona. Pro­du­eix una dis­mi­nució de les fun­ci­ons intel·lec­tu­als, difi­culta l’apre­nen­tatge de nous con­cep­tes i inter­fe­reix en la capa­ci­tat de la per­sona per fer les tas­ques habi­tu­als de la vida diària.

La dolència es divi­deix en tres fases, una d’ini­cial carac­te­rit­zada per oblits freqüents, irri­ta­bi­li­tat i depressió; una de mode­rada que es mani­festa amb pèrdua de memòria, con­fusió, alte­ració del com­por­ta­ment i pro­ble­mes per fer tas­ques quo­ti­di­a­nes, i una d’avançada que es dis­tin­geix per dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu i fun­ci­o­nal greu.

El Pla direc­tor soci­o­sa­ni­tari és la uni­tat dins de la Direcció estratègica de pla­ni­fi­cació i recerca del Depar­ta­ment de Salut encar­re­gada d’ela­bo­rar i imple­men­tar plans i pro­gra­mes específics per a la millora de l’atenció a les per­so­nes amb pato­lo­gies neu­ro­de­ge­ne­ra­ti­ves, com ara la malal­tia d’Alz­hei­mer i altres demències.

L’any 2022 es va publi­car el Pla d’atenció sanitària a les per­so­nes amb dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu lleu i demència de Cata­lu­nya (PLA­DEM­CAT) amb actu­a­ci­ons a rea­lit­zar des de la pre­venció fins al final de la vida del malalt.

Tot i que no tots els dete­ri­o­ra­ments de les capa­ci­tats men­tals rela­ci­o­nats amb l’edat evo­lu­ci­o­na­ran cap a aquesta malal­tia, l’enve­lli­ment de la població com­porta un aug­ment de les per­so­nes afec­ta­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.