Empreses

Brico Depôt preveu doblar el nombre de botigues en deu anys

La cadena de comerços de material de bricolatge té previst arribar als 62 establiments arreu la península Ibèrica

Des de l’any 2019 han aconseguit mantenir un increment de les vendes d’un 20%

Brico Depôt Ibe­ria, la cadena mul­ti­na­ci­o­nal de boti­gues de bri­co­latge i mate­rial de cons­trucció que per­tany al grup King­fis­her, aspira a doblar la xifra d’esta­bli­ments que té a l’Estat espa­nyol i Por­tu­gal, i pas­sar de 31 boti­gues a 62 en poc menys d’una dècada. Així ho ha avançat en una entre­vista amb L’Econòmic el direc­tor gene­ral de Brico Depôt Ibe­ria, Mike Foulds.

Fa tres anys, el grup, que té la seu per a tota Ibèria al Prat de Llo­bre­gat, va fer, impul­sat per les neces­si­tats de la pandèmia, una aposta forta per la venda en línia amb envi­a­ments a domi­cili, però també amb el model click and collect, és a dir de reco­llida a botiga en només mitja hora un cop el cli­ent ha fet la petició a través del comerç electrònic. “Tres set­ma­nes abans del con­fi­na­ment havíem llançat una prova pilot del comerç electrònic, per imple­men­tar-lo pro­gres­si­va­ment, però el con­fi­na­ment ens va obli­gar exten­dre’l a totes les boti­gues en poques set­ma­nes”, diu Foulds.

La venda en línia repre­senta per a la filial un 10% del total de la fac­tu­ració, i els plans són arri­bar almenys al 20%, en un període rela­ti­va­ment curt, que és el per­cen­tatge de venda en línia que té el grup a la resta de països. Curi­o­sa­ment el sis­tema de click and collect impulsa el canal de venda físic. Foulds avança que per seguir fent créixer el comerç electrònic es reque­reix una ampla xarxa de boti­gues dis­tribuïda per tot el ter­ri­tori que els apropi més al cli­ent. “L’opció de poder reco­llir la comanda a la botiga en un temps rècord de trenta minuts exi­geix més presència física i dis­po­ni­bi­li­tat de referències”, diu el direc­tor gene­ral d’Ibèria.

Així doncs, la tren­tena d’esta­bli­ments que tenen pre­vist obrir repli­ca­ran la mateixa tipo­lo­gia de botiga de què dis­po­sen actu­al­ment, és a dir, espais d’uns 6.000 m², amb unes 15.000 referències que ocu­pen entre sei­xanta o vui­tanta per­so­nes, depe­nent de la ubi­cació. De les trenta-una boti­gues que sumen en l’actu­a­li­tat, qua­tre són a Cata­lu­nya, tres a Por­tu­gal i la resta repar­ti­des per l’Estat espa­nyol. “Amb els plans d’ober­tu­res d’esta­bli­ments cal­cu­lem que hau­rem de doblar també la plan­ti­lla”, afe­geix Foulds. Ara com ara, la filial dona feina a unes 2.000 per­so­nes, 200 de les quals són a la seu del Prat de Llo­bre­gat, i la resta repar­ti­des per les boti­gues i el cen­tre logístic que tenen a València.

Foulds deta­lla que l’altre bloc sobre el qual es falca el seu crei­xe­ment és el cli­ent pro­fes­si­o­nal del sec­tor de la cons­trucció. Tot i que ini­ci­al­ment la firma sem­blava més cen­trada en el cli­ent par­ti­cu­lar, el grup ha desen­vo­lu­pat un pla de bene­fi­cis espe­ci­als per cap­tar cli­ents pro­fes­si­o­nals. “Es tracta d’un per­fil que té un tiquet de com­pra més alt i una major recurrència de visita a la botiga i que ens interessa que a Brico Depôt trobi el que neces­sita”, etziba Foulds.

Des que l’any pas­sat van llançar l’ini­ci­a­tiva de foca­lit­zació de cli­ent Club Brico Depôt, en què se’ls ofe­rei­xen faci­li­tats com des­comp­tes, agru­par els paga­ments i agi­li­tat a l’hora de ser­vir les coman­des, han acon­se­guit doblar el nom­bre d’aquesta tipo­lo­gia de cli­ent. Ara com ara, segons explica Mikel Foulds, el 30% de les ven­des pro­ve­nen d’aquest col·lec­tiu: “No ens hem mar­cat una fita, però ens hem ado­nat que encara tenim molta tra­jectòria si seguim adap­tant-nos a les seves neces­si­tats i millo­rant els ser­veis pro­fes­si­o­nals”, afe­geix.

Gir de guió.

Brico Depôt Ibe­ria ha pas­sat d’anun­ciar tan­ca­ments de la pràctica tota­li­tat d’esta­bli­ments l’any 2018 a des­dir-se i a asso­lir un crei­xe­ment de dos dígits durant qua­tre anys seguits. “El punt d’inflexió va ser la pandèmia i la nova relació dels mille­ni­als amb el món del bri­co­latge i les refor­mes a casa”, explica el direc­tor gene­ral.

Pri­mer perquè el con­fi­na­ment i la impos­si­bi­li­tat de poder con­trac­tar pro­fes­si­o­nals van obli­gar molts par­ti­cu­lars a estre­nar-se en el món de les repa­ra­ci­ons domèsti­ques i van triar fir­mes com Brico Depôt per nodrir-se de mate­rial. “Molts mille­ni­als, sobre­tot, van des­co­brir ales­ho­res el plaer de fer bri­co­latge i ho han seguit fent després”, relata. L’altre canvi subs­tan­cial que ha remat a favor del negoci de Brico Depôt ha estat l’incre­ment del tele­tre­ball. “S’han hagut d’adap­tar espais de la casa per poder-hi tre­ba­llar i això ha gene­rat noves neces­si­tats”, diu.

BRICO DEPÔT IBERIA

Facturació
440 M€
Treballadors
2.000
Any de fundació
2003
Kingfisher és el grup a què pertany la cadena Brico Depôt, considerada líder europea i tercera mundial de distribució de material de bricolatge. L’any passat, en el seu conjunt, va facturar 13.000 milions de lliures esterlines, un 2,1% menys que fa un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.