Salut

La mala salut mental és més freqüent en dones i en persones amb pocs recursos

Creix el malestar emocional entre els adolescents, especialment entre les noies

Les dones en gene­ral i les per­so­nes que dis­po­sen de pocs recur­sos o que per­ta­nyen a clas­ses soci­als menys afa­vo­ri­des, com ara els nas­cuts en països de ren­des bai­xes estan molt més expo­sats a patir mala salut men­tal. Alhora, fac­tors com la pre­ca­ri­e­tat labo­ral, la soli­tud no desit­jada o les dis­cri­mi­na­ci­ons per la raó que sigui són fac­tors de risc en aquest sen­tit.

Segons el dar­rer informe sobre Salut Men­tal a Bar­ce­lona ela­bo­rat per l’Agència de Salut Pública de la capi­tal (ASPB), l’efecte acu­mu­la­tiu al llarg de la vida és espe­ci­al­ment visi­ble en les dones, en què la freqüència de mala salut men­tal aug­menta amb l’edat i se situa per sobre de la dels homes ja des de l’ado­lescència.

Amb la infor­mació reco­llida els anys 2021 i 2022, coin­ci­dint amb la crisi de la Covid-19, l’estudi extreu les seves con­clu­si­ons de l’enquesta de salut de Bar­ce­lona (ESB), i l’enquesta de fac­tors de risc a l’escola secundària (FRESC) i aporta infor­mació sobre la mor­ta­li­tat per suïcidi a par­tir de fonts ofi­ci­als. En aquest sen­tit, i “mal­grat l’aug­ment del males­tar emo­ci­o­nal i mala salut men­tal, l’evo­lució de la taxa de suïcidis s’ha man­tin­gut esta­ble en les diver­ses eta­pes vitals, aug­menta amb l’edat i mos­tra una incidència més gran en homes”, afirma el docu­ment de l’ASPB.

Dia Mun­dial

Es dóna la cir­cumstància que el 10 d’octu­bre se cele­bra el Dia Mun­dial de la Salut Men­tal, una ini­ci­a­tiva de la Fede­ració Mun­dial de Salut Men­tal que aquest any recorda que la salut men­tal és un dret humà uni­ver­sal. L’ASPB, que s’ha sumat a aquesta cele­bració, ha vol­gut posar èmfasi en el fet que els fac­tors deter­mi­nants de la salut men­tal no només inclo­uen carac­terísti­ques indi­vi­du­als, com ara la capa­ci­tat de ges­ti­o­nar els pen­sa­ments, emo­ci­ons, com­por­ta­ments o rela­ci­ons per­so­nals, sinó també fac­tors soci­als, econòmics , polítics i ambi­en­tals que con­fi­gu­ren les con­di­ci­ons de vida de les per­so­nes, cosa que pot com­por­tar desi­gual­tats soci­als en salut.

“A més de l’atenció a les per­so­nes que patei­xen mala salut men­tal i el seu entorn, cal desen­vo­lu­par acci­ons sobre els deter­mi­nants per pre­ve­nir els pro­ble­mes de salut men­tal i pro­moure el benes­tar emo­ci­o­nal de les per­so­nes”, afirma l’ASPB

Els ado­les­cents també són un col·lec­tiu de risc pel que fa a aquest capítol de la salut. De fet, el males­tar emo­ci­o­nal entre els ado­les­cents con­ti­nua crei­xent a Bar­ce­lona. Així, per exem­ple, qua­tre de cada deu noies (38,6%) mani­festa males­tar emo­ci­o­nal. En el cas dels nois, se n’exclama un 20,3%. Es tracta de dades pit­jors que les reco­lli­des el 2016, quan el males­tar emo­ci­o­nal afec­tava el 23,2% de les noies i l’11,7% dels nois. A més a més, el males­tar s’agreuja sobre­tot als bar­ris de nivell soci­o­e­conòmic des­fa­vo­rit.

Les diferències res­pecte les dades del 2016 s’expli­quen en part per la irrupció de la pandèmia. Segons l’ASPB, la Covid-19 ha tin­gut un fort impacte i la població ado­les­cent ha estat un dels grups espe­ci­al­ment vul­ne­ra­ble als seus efec­tes sobre la seva salut men­tal.

Segons l’informe, a banda del males­tar també aug­menta el risc de mala salut men­tal. Segons l’enquesta, un 20% de les noies (10,4% al 2016) i un 11,1% dels nois (7,9% al 2016) pre­sen­ten risc de patir un pro­blema de salut men­tal. En les noies, són més freqüents els pro­ble­mes emo­ci­o­nals (30,6%) i, en els nois, els d’ina­tenció i hiperac­ti­vi­tat (25,7%).

Res­pecte al 2016, el risc de mala salut men­tal ha aug­men­tat en ambdós sexes obser­vant-se, també, un gra­di­ent per edat. Les xifres, però, sem­pre són supe­ri­ors en les noies. En els nois, el risc de mala salut men­tal dis­mi­nu­eix amb l’edat (de 12,3% als 13 anys a 9,3% a par­tir dels 17) men­tre que en les noies sem­bla man­te­nir-se esta­ble (del 21,3% als 13 anys al 21,2% a par­tir dels 17 anys).

Amb les dades a la mà, l’ASPB reco­mana imple­men­tar pro­gra­mes de pro­moció de la salut men­tal als cen­tres esco­lars, impul­sar l’acció comu­nitària per fomen­tar el suport en entorns fora de l’escola i aju­des i estratègies per inci­dir sobre deter­mi­nants soci­als com ara la pobresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.