Política

MERITXELL BUDÓ

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS (ACM)

“És el moment d’abordar la llei de governs locals”

“Hem d’acabar de definir bé quines són les nostres competències i dotar-les dels recursos necessaris que ens permetin assumir-les”

“Hi hauria d’haver més coordinació entre Barcelona i la resta de municipis”

“Hi ha d’haver un acord històric. Ha de ser com una segona Transició cap al fet que Catalunya pugui exercir el dret a l’autodeterminació”

Consellera de la Presidència i portaveu del govern entre el 2019 i el 2021, amb Quim Torra de president, Meritxell Budó és, des del juny, alcaldessa de la Garriga i aquest setembre va ser elegida com a presidenta de l’Associació Catalana de Municipis.

Què suposa per a vostè ser presidenta de l’ACM?
És un repte que entomo amb moltes ganes. Per a mi el món local sempre ha estat un referent i la meva carrera política sempre hi ha estat vinculada, no només com a alcaldessa, també a la Diputació, i des del govern, quan era consellera de la Presidència. Les administracions locals tenim reptes molt importants per aquests anys.
Un dels reptes és la llei de governs i finances locals, pendent. Ara és el moment?
És un moment cabdal perquè tots els reptes que tenim a escala global impliquen de manera directa el món local. És el moment d’abordar-la perquè hem d’acabar de definir bé quines són les nostres competències i dotar-les dels recursos necessaris que ens permetin assumir-les. Són deures pendents d’ençà dels ajuntaments democràtics i va sent hora d’endreçar-los.
És una manera de posar ordre?
És clar. I de fer aflorar aquestes necessitats que no s’han pogut abordar des de les administracions que tenen les competències i que al món local els hem hagut de donar resposta. Ens hem de dotar d’una llei que ho reguli i que faci aflorar aquelles competències que no ens són pròpies i per a les quals no tenim el finançament adequat.
Es veurà aviat amb el president Pere Aragonès?
Estem pendents de la proposta de data, però la meva voluntat és que com a entitat que representa tot el municipalisme ens puguem reunir de manera immediata amb el president.
Que quedin menys de dos anys de legislatura pot ser un risc per a la llei?
Si hi ha voluntat política, tirarà endavant perquè els ajuntaments de Catalunya, per sort, són de diferents colors polítics però tenim totes les mateixes necessitats. Per això és important que s’impulsi des del món local, des del consens polític.
Els 947 ajuntaments de Catalunya estan en l’ACM. És difícil conviure amb aquesta heterogeneïtat?
Sí i no, perquè la majoria d’ajuntaments, diria que tots, patim dels mateixos diagnòstics i mals. Coincidim al 100% en el fet que el finançament del món local és un tema que fa molt temps que no està ben resolt.
Primer va ser la covid, després la guerra d’Ucraïna, la inflació, l’augment de preus dels serveis... i ja hi ha ajuntaments que estan aprovant un increment de taxes. Com ho viuen?
Amb preocupació i, per això, vull alçar la veu en pro de resoldre el tema del finançament local. No sempre ha d’acabar tot repercutint en el ciutadà amb els impostos i les taxes. Les pujades dels serveis a les administracions també les pateixen els ciutadans. Des del món local ens hem de poder finançar. Aquests propers quatre anys estaria bé que es pogués resoldre.
No veuen de bons ulls la proposta de Jaume Collboni d’ampliar l’AMB.
Perquè està feta sense tenir en compte la realitat del nostre país i amb una mirada recentralitzadora total. El que hauria de fer Barcelona és exercir de capital de Catalunya, també en l’àmbit del moviment municipalista, i exercir la defensa dels municipis del nostre país per tenir una bona llei de governs locals, un bon finançament local, més que concentrar diferents realitats sense haver-ne ni parlat amb la gent del territori. Ha estat molt agosarat.
Hi ha poca coordinació entre Barcelona i la resta de municipis?
N’hi hauria d’haver més. És important que pugui mantenir una reunió amb l’alcalde de Barcelona, és una de les previstes.
Miquel Buch és el nou secretari general de l’ACM. Ha estat condemnat pel cas de l’escorta de Puigdemont.
Primer, defensar que Miquel Buch és aquí com a secretari general perquè ha estat alcalde, coneix el món local, ha estat president d’aquesta entitat i pot fer una tasca enorme tenint en compte els reptes que tenim. El judici de Miquel Buch i Lluís Escolà no deixa de ser una mostra més de la persecució contra l’independentisme al nostre país. I, per tant, denunciar que estiguin condemnats. Per sort, està recorregut al TSJC i ja veurem, a partir d’aquí, com evoluciona.
S’ha complert un any de la sortida de Junts del govern. Vostè n’era contrària. Com ho valora?
Vaig ser una de les veus contràries a la sortida del govern perquè entenc la política com una eina per transformar i fer avançar la societat, i on més camp per recórrer hi ha per poder-ho fer és quan governes les institucions. Però no tot ho pots fer a qualsevol preu. ERC no va mantenir els acords que havien permès la investidura de Pere Aragonès i, fruit d’això, Junts va sortir del govern. Passat un any, continuo pensant que millor estar al govern perquè ara tenim un govern feble, que no pren les decisions que hauria de prendre i que només té el suport de 33 diputats i això té conseqüències en la governabilitat del país. En l’àmbit de Junts, et permet posar perspectiva i poder plantejar una alternativa lliurement, sense les mans lligades. És també una oportunitat.
Junts negocia la investidura de Pedro Sánchez amb la llei d’amnistia com un dels elements centrals. Sumar ha presentat una proposta, com la veu?
L’amnistia hauria de ser un punt de partida per tot allò que ha d’esdevenir, que depèn del fet que hi hagi un acord històric. Per fer un símil, ha de ser com una segona Transició. Cap a on? Cap al fet que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l’autodeterminació. Junts està negociant en aquest marc perquè, si n’hi ha, hi hagi un acord històric i per tenir garanties sobre tot allò que s’acordi.
Hi haurà investidura?
Dependrà d’aquest acord. Quan Junts hagi de dir alguna cosa ho dirà Junts, perquè per Junts només parlarà Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.