Conflicte Bèl·lic a l’Est d’Europa
Ucraïna, a un pas de prohibir l’església ortodoxa vinculada a Rússia
El Parlament aprova en primera lectura la llei que preveu il·legalitzar les organitzacions religioses “afiliades” a l’Estat rus
L’església afectada alerta que el projecte contradiu la Constitució i a la Convenció Europea dels Drets Humans
El Parlament ucraïnès (Verkhovna Rada) ha aprovat aquest dijous en primera lectura una llei que, de ser ratificada, suposarà la il·legalització de l’església ortodoxa vinculada al Patriarcat de Moscou.
El projecte de llei ha superat el tràmit amb el suport de 267 diputats, 175 dels quals del partit del president, Volodímir Zelenski, Servidor del Poble.
De ser ratificat en segona lectura –tal com es preveu–, la norma prohibirà el funcionament al país d’organitzacions “afiliades” a institucions d’un Estat que desenvolupi una agressió armada contra Ucraïna.
L’església ortodoxa ucraïnesa del Patriarcat de Moscou va perdre aquest cognom en trencar amb la seva matriu russa després de l’inici de la invasió pel suport que el patriarca Ciril va donar a l’operació militar del Kremlin. Però l’Estat ucraïnès considera insuficient aquesta ruptura, ja que la qüestionada església continua depenen canònicament del Patriarcat de Moscou, i Kíiv la veu com una cinquena columna russa en el conflicte.
Molts sacerdots ortodoxos de la branca russa han estat detinguts sota l’acusació de col·laborar amb les forces d’ocupació russes o de beneir la invasió.
La malfiança cap aquest culte ha suposat un transvasament de fidels cap a l’església ortodoxa d’Ucraïna, que el 2019 va veure reconeguda la seva autocefàlia pel patriarcat ecumènic de Constantinoble.
L’antiga església ortodoxa del patriarcat de Moscou ha denunciat que la llei que tramita la Rada és contrària a la Constitució ucraïnesa i a la Convenció Europea dels Drets Humans.