Política

Barcelona aprova un protocol d’actuació per a les ocupacions d’immobles propietat de l’Ajuntament

Un dels objectius és “evitar que es consolidin situacions d’ocupacions de béns immobles sense títol habilitant”

El text obliga “a vetllar per tal de mantenir i defensar la integritat dels béns”

L’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha apro­vat un pro­to­col per inter­ve­nir en casos d’ocu­pació d’immo­bles de pro­pi­e­tat muni­ci­pal amb l’objec­tiu d’agi­lit­zar els tràmits davant d’entra­des il·legals i “esta­blir unes pau­tes” per actuar “sense dila­ci­ons”. Es tracta d’un docu­ment que dicta els pas­sos que els tre­ba­lla­dors muni­ci­pals han de seguir davant d’una ocu­pació i que, alhora, avisa que no com­plir-los pot com­por­tar res­pon­sa­bi­li­tats “comp­ta­bles i fins i tot de caràcter penal” per als ges­tors dels espais públics. El pro­to­col, que ha entrat en vigor aquest diven­dres, pretén uni­fi­car les indi­ca­ci­ons per tal que els ens muni­ci­pals actuïn de manera “coor­di­nada” a l’hora d’efec­tuar “les actu­a­ci­ons necessàries per a la defensa dels interes­sos muni­ci­pals”.

El text apro­vat pel govern del soci­a­lista Jaume Coll­boni dicta que és d’apli­cació a “tots els òrgans i enti­tats depen­dents de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona que tin­guin ads­crits o enco­ma­nada la gestió de béns immo­bles de titu­la­ri­tat muni­ci­pal”.

Entre altres direc­trius, el text obliga, un cop es tin­gui conei­xe­ment de l’ocu­pació, a l’òrgan que tin­gui ads­crits béns o que n’assu­meixi la seva gestió “a vet­llar per tal de man­te­nir i defen­sar la inte­gri­tat i el destí de tots els béns que té sota la seva custòdia” i a rea­lit­zar “imme­di­a­ta­ment totes les actu­a­ci­ons que siguin necessàries per tal de defen­sar la inte­gri­tat del patri­moni i dels interes­sos muni­ci­pals”.

Així mateix, el text també obliga a l’òrgan ges­tor a “reque­rir i recla­mar a les per­so­nes ocu­pants tots els danys i per­ju­di­cis que l’ocu­pació hagi pogut pro­duir”. A banda, el pro­to­col també exi­geix als òrgans muni­ci­pals, un cop con­fir­mada l’ocu­pació, que “iden­ti­fi­quin mit­jançant les actu­a­ci­ons que siguin pro­ce­dents” les per­so­nes que ocu­pen l’immo­ble, i que com­pro­vin si l’ocu­pació com­porta una situ­ació de “risc” tant per als ocu­pants com per al veïnat o el mateix immo­ble. En la mateixa línia, el text també obliga a “deter­mi­nar i, si escau, quan­ti­fi­car els danys al patri­moni i a la Hisenda muni­ci­pal”.

Més enllà d’esta­blir unes pau­tes comu­nes per a tots els òrgans, el pro­to­col indica que un dels prin­ci­pals objec­tius és “evi­tar que es con­so­li­din situ­a­ci­ons d’ocu­pa­ci­ons de béns immo­bles sense títol habi­li­tant”, atès que aquests poden “cons­ti­tuir un risc per a les matei­xes per­so­nes ocu­pants, pel veïnat i per a qual­se­vol ter­cera per­sona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.