Política

Guerra a Ucraïna

Brussel·les proposa endurir el límit al preu del petroli rus

La Comissió Europea presenta el dotzè paquet de sancions contra el Kremlin per la invasió d’Ucraïna

El document preveu incloure 120 persones i entitats més a la llista de sancionats

La Comissió Europea (CE) i l’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, han presentat aquest dimecres el dotzè paquet de sancions contra Rússia per haver envaït Ucraïna.

Brussel·les planteja endurir el límit al preu del petroli rus i mesures per contrarestar l’elusió de les sancions. El paquet preveu també “noves prohibicions” en importacions i exportacions, sense detallar els sectors afectats, i inclou 120 persones i entitats més a la llista de sancionats.

Els individus i grups identificats, acusats de “soscavar la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna”, pertanyen a l’exèrcit rus, al sector de la defensa o al de les telecomunicacions, així com altres “importants operadors econòmics”.

La nova bateria de sancions respon a la petició que van fer els líders europeus a la cimera europea del passat octubre d’ampliar les restriccions per “debilitar encara més” la capacitat de Rússia de continuar l’agressió a Ucraïna.

La rebaixa del topall del preu del petroli rus obeeix a una resolució aprovada la setmana passada pel Parlament Europeu, que també va demanar la prohibició total de la comercialització de la importació de diamants de Rússia. Si aquesta mesura tira endavant, com va suggerir aquesta setmana el mateix Borrell, suposaria un cop contra una de les principals eines de Moscou per finançar la guerra. Rússia és el principal exportador de diamants a escala global, amb unes vendes agregades per valor de 4.000 milions de dòlars (3.752 milions d’euros) l’any 2021.

Segons el Servei Europeu d’Acció Exterior, les propostes busquen “reforçar el marc de sancions en general”, en el marc de l’estratègia de la UE per respondre a la invasió russa d’Ucraïna. La política comunitària busca “augmentar la pressió sobre Rússia perquè finalitzi les seves reiterades violacions de la Carta de les Nacions Unides i del Dret Internacional” i fer que aquestes vulneracions siguin “més costoses per a la maquinària bèl·lica russa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.