Opinió

Les botigues de moda: d’espais de compra a destinacions especials

Els mino­ris­tes de moda han adop­tat una estratègia inno­va­dora per revi­ta­lit­zar les seves boti­gues i cap­ti­var els cli­ents, pre­nent ins­pi­ració de les exi­to­ses Apple Store. Mar­ques des­ta­ca­des com H&M i Zara han tan­cat nom­bro­ses boti­gues en res­posta a l’auge del comerç electrònic, però ara estan rede­fi­nint els esta­bli­ments res­tants per ofe­rir experiències úniques que el món digi­tal no pot repli­car.

Les boti­gues reno­va­des són ara més àmplies i espa­io­ses, ofe­rint ser­veis com salons de bellesa, tallers de repa­ració i cafe­te­ries. A més, incor­po­ren fun­ci­ons digi­tals avançades, com ara apli­ca­ci­ons que per­me­ten als cli­ents explo­rar vir­tu­al­ment l’inven­tari. La interacció amb els con­su­mi­dors i la cre­ació d’experiències s’han con­ver­tit en pri­o­ri­tats clau.

En llocs emblemàtics com la botiga redis­se­nyada a Regent Street, Lon­dres, l’atenció es cen­tra en l’experiència del cli­ent més que en les xifres de ven­des. Tot i que les ven­des a la botiga seguei­xen sent sòlides, s’observa que els cli­ents desen­vo­lu­pen afi­ni­tat amb la marca durant el seu temps a la botiga, fins i tot si final­ment fan com­pres en línia.

Les estratègies varien entre mino­ris­tes, però la tendència gene­ral és clara: menys boti­gues, però de major qua­li­tat. Indi­tex, la marca de Zara, ha tan­cat una quarta part de les seves boti­gues des de 2018, però ha expe­ri­men­tat un aug­ment del 8% en els ingres­sos totals el 2022 en com­pa­ració amb qua­tre anys abans. La durada mit­jana de les visi­tes dels cli­ents també ha aug­men­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment.

La inversió en la trans­for­mació de boti­gues s’ha tor­nat cru­cial. Indi­tex ha des­ti­nat una part subs­tan­cial del seu pres­su­post d’inversió de 1.600 mili­ons d’euros per al 2023 a millo­rar les boti­gues, bus­cant crear espais agra­da­bles i atrac­tius. Zara, per exem­ple, està dupli­cant la superfície d’algu­nes boti­gues per ofe­rir una experiència més àmplia i còmoda.

La incor­po­ració de noves tec­no­lo­gies, com punts de devo­lució automàtics i zones d’auto­pa­ga­ment, s’ha tor­nat comuna. Zara, tot i aug­men­tar la mida de les seves boti­gues, ha acon­se­guit un aug­ment del 16% en les ven­des per metre qua­drat des de 2019. H&M també ha reduït el número de boti­gues, però ha aug­men­tat el seu pres­su­post d’inversió en un 43% per al 2023.

En aquest canvi cap a menys boti­gues però més impac­tants, des­taca la importància de crear experiències memo­ra­bles. Mar­ques com Uniqlo també s’afe­gei­xen a aquesta tendència, obrint boti­gues que van més enllà de ser espais de com­pra i es con­ver­tei­xen en des­ti­na­ci­ons expe­ri­en­ci­als.

La meta­mor­fosi de les boti­gues de moda reflec­teix un enfo­ca­ment reno­vat cap a l’experiència del cli­ent, con­ver­tint-les en des­ti­na­ci­ons que van més enllà de la sim­ple transacció comer­cial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.