Societat

Més de 6.000 homes detinguts aquest any per violència masclista a l’àmbit de la parella

Fins al 31 d’octubre s’han registrat 14 feminicidis a Catalunya

8 menors d’edat han quedat orfes

Els Mossos alerten de l’increment de denúncies per trencament de condemna

Un total 6.056 homes han estat detinguts aquest any a Catalunya per actes de violència masclista a l’àmbit de la parella, una xifra que representa un increment respecte l’any anterior del 9,6%. Segons el balanç d’actuacions fet aquest matí pels Mossos d’Esquadra amb motiu de la commemoració dissabte del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, també han augmentat les denúncies per violència de gènere (un total de 14.137) fins a un 13,2%.

Per tipus de delicte, el maltractament continua sent el més important, amb un 36% del total, seguit de les amenaces, un 22,8%, i el trencament de condemna (14,3). El delicte de violència física o psíquica representa encara el percentatge menor, amb un 8,35% del total.

Feminicidis

Pel que fa al nombre de víctimes mortals, des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre d’aquest any hi ha hagut 14 feminicidis, 12 dels quals a l’àmbit de la parella, cinc (71%) més que l’any passat. Les víctimes tenien entre 26 i 72 anys. els altres dos feminicidis corresponen a una dona trans i una dona de 79 anys a mans del seu fill menor d’edat. Segons ha destacat la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, en nou dels catorze casos “l’entorn tenia coneixement que hi havia situacions de conflicte i/o violència en la relació”. I en 13 dels casos els crims es van produir al domicili de la víctima el que indica, segons Escudé, “que continuem en un context de privacitat que dificulta que intervinguin terceres persones”.

Quatre de les dones tenien fills menors d’edat i, segons el balanç, vuit menors han quedat orfes.

Trencament de condemna

Escudé ha alertat sobre un increment de les denúncies tant per assetjament, que han crescut un 62,8% com per trencament de condemna, amb un 17,6% més. “S’utilitza com a element de coacció , que es tradueix en danys psicològic que tenen una incidència directa en la seva recuperació”, ha destacat Escudé.

De les dones que han presentat denúncia, han augmentat un 11% els seguiments realitzats pels Grups d’Atenció a la Víctima i actualment hi ha 9.863 dones que tenen una mesura judicial de protecció o de Fiscalia vigent.

Pel que fa a les víctimes ateses, la majoria són majors d’edat (només un 4% són menors) i el 54% tenen entre 31 i 50 anys.

Respecte els autors, el 605 tenen entre 31 i 50 anys. La detenció de menors ha disminuït un 21,95 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.